Felfüggeszti külföldi adósságai törlesztését Ukrajna

Ukrajna szerkezetátalakítási megállapodást fogadott el.

2024. augusztus 1., 09:02

Szerző:

Ukrajna a lépéssel több, mint 11 millárd dollárt spórol meg a következő három évben azzal, hogy felfüggeszti külföldi adósságai törlesztését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta a külföldi adósság törlesztésének augusztus 1-jétől október 1-jéig történő felfüggesztését lehetővé tévő határozatot – írja a hvg a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Ukrajna a lépése alaposan előkészítette

Ukrajna a hónap elején jelentette be egy megállapodás előkészítését a kötvénytulajdonosok egy csoportjával közel 20 milliárd dolláros külföldi adósság törlesztésének átütemezéséről. Július 22-én jelentették be az ideiglenesen elfogadott szerkezetátalakítási megállapodást, amelyet a kötvénytulajdonosok várhatóan a következő hetekben hivatalosan is jóváhagynak. A kötvényekre kétéves moratórium volt érvényben, amely augusztus 1-jén jár le, a felfüggesztést engedélyező törvénnyel rendezett csődeseményt lehet levezényelni.

Más fizetést is elhalasztottak

A szerdán aláírt határozat alapján Ukrajna nem fogja kifizetni az augusztus 1-jén esedékes, 2026-os lejáratú eurókötvény 34 millió dolláros kamatszelvényét sem. A hitelmegállapodás 10 napos haladékot biztosít minden esedékes kamattörlesztésre, de a kormány jelezte, hogy nem fog fizetni.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatót tart Kijevben, 2022. február 24-én. Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal/AFP)