Uniós biztos: Az EU-nak semmi szüksége az orosz vakcinára

Július közepére el lehet érni a nyájimmunitást a Szputnyik V nélkül is, amelyre így az égvilágon semmi szükség – jelentette ki Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

2021. március 22., 13:36

Szerző:

A francia politikus azt mondta, az Európai Uniónak június végéig van kapacitása 300-350 millió dózis, koronavírus elleni vakcinára, ami azt jelenti, hogy július 14-ig van lehetőség a nyájimmunitás kialakulására – írta meg az Index.

Július 14-e Franciaországban nemzeti ünnep, az 1789-es forradalom kitörésének a napja.

A Szputnyik V gyártója hétfő reggel Twitter-üzenetben szólt vissza Thierry Bretonnak, kérve az EU-biztost, hogy tanúsítson kevesebb arroganciát és elfogultságot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre három koronavírus elleni vakcinát, a Pfizer/BioNTechét, a Modernáét és az AstraZenecáét hagyta jóvá használatra az Európai Unióban.

Magyarországon ezeken kívül oltanak még a kínai Sinopharm vakcinájával és a Szputnyik V-vel is. Nemrég pedig bejelentették, hogy két újabb vakcinát engedélyezett az OGYÉI: egy egydózisú kínait és az AstraZeneca Indiában gyártott vakcináját.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Olivier Hoslet)