Kínán múlik, mikor lesz vége a háborúnak – jelentették ki Európa vezetői

Kínának nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy hagyjon fel háborújával, és haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki csapatait Ukrajnából – húzták alá az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői kétnapos brüsszeli találkozójuk után kiadott zárónyilatkozatukban pénteken.

 

2023. június 30., 20:12

Szerző:

„Különböző politikai és gazdasági rendszereik ellenére az Európai Unió és Kína közös érdeke a konstruktív és stabil kapcsolatok kialakításában rejlik, amelyek a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a kiegyensúlyozott szerepvállalás és a kölcsönösség tiszteletben tartásán alapulnak” – fogalmaztak.

Az Európai Tanácsot alkotó tagállami vezetők kiemelték: az Európai Unió továbbra is együttműködik Pekinggel a globális kihívások kezelése érdekében, és arra ösztönzi a kínai vezetést, hogy tegyen lépéseket az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség, az egészségügy és a világjárványokra való felkészültség, az élelmezésbiztonság, a katasztrófaveszélyek csökkentése, az adósságkönnyítés és a humanitárius segítségnyújtás terén.

Emlékeztettek: az Európai Unió és Kína továbbra is fontos kereskedelmi és gazdasági partnerek. Az Európai Unió ugyanakkor törekszik az egyenlő versenyfeltételek biztosítására, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozottságára. Az Európai Unió folytatja nyersanyagfüggőségének és sebezhetőségének csökkentését, továbbá ellátási láncainak fenntarthatóságára törekszik.

A zárónyilatkozat szerint az uniót aggasztja a Tajvani-szorosban növekvő feszültség. Az Európai Tanács ellenez minden egyoldalú kísérletet a status quo erőszakkal vagy kényszerrel történő megváltoztatására, és megerősíti az EU következetes egy Kína politikáját – húzták alá.

Kijelentették továbbá, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának előmozdítása mellett. Üdvözölték a Kínával folytatott emberi jogi párbeszéd újraindulását, ugyanakkor hangot adtak aggodalmuknak a kényszermunkával, az emberi jogi jogvédőket és a kisebbségekhez tartozókat érintő bánásmóddal, a tibeti és hszincsiangi ujgur kisebbségre vonatkozó helyzettel, valamint Kína Hongkongra vonatkozó, korábbi kötelezettségvállalásainak tiszteletben tartásával kapcsolatban.

Az unió külső kapcsolatait illetően a vezetők elítélték a Koszovó északi részén a közelmúltban lejátszódott erőszakos incidenseket, és a feszültség azonnali csökkentésére szólítottak fel.

A szerb és koszovói feleknek meg kell teremteniük az előrehozott választások feltételeit mind a négy érintett észak-koszovói településen - jelentették ki. Alapvető fontosságúnak nevezték, hogy folytatódjon az EU által közvetített párbeszéd, valamint a kapcsolatok rendezéséhez vezető útról szóló megállapodás végrehajtása magában foglalja a szerb többségű települések közösségének létrehozását.

A tagállami vezetők emellett megerősítették elkötelezettségüket a Nyugat-Balkán országainak majdani uniós tagságát magában foglaló perspektíva mellett.

Az Európai Tanács üdvözölte a Tunéziával megkötni tervezett partnerségi csomaggal kapcsolatos munkát is, mely a gazdasági fejlődés, a beruházások és a kereskedelem, a zöld energiára való átállás és a migráció területét érinti.

(Kiemelt kép: Zhang Guoqing kínai alelnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Irodájának tagja is találkozik Denis Manturovval, Oroszország miniszterelnök-helyettesével és ipari és kereskedelmi miniszterével, Pekingben, Kína fővárosában, 2023. június 30. Fotó: Yue Yuewei / Xinhua via AFP)