Más országokban tárolhatja vadászgépeit Ukrajna

 Ukrajna a nyáron érkező F-16-os vadászgépek egy részét határain kívül helyezheti el. 

2024. június 11., 13:28

Szerző:

Ukrajna más országok területén fogja tárolni F-16-os vadászbombázóit, így védve őket Oroszország támadásaitól –  idézi Szerhij Holubcov ukrán tábornokot, a légierő repülésműveleti főparancsnokát a Kyiv Post. A tábornok vasárnapi interjújában elmondta, hogy a vadászgépek egy részét  Ukrajna területén tárolják majd, viszont az állomány jelentős része Ukrajnán kívül lesz majd elhelyezve, így nem kerülnek támadás alá. 

A külföldön tárolt gépek képzik a tartalékot, és a meghibásodott gépek helyett használják majd őket. Mindig annyi vadászgépet hagynak majd Ukrajna területén, amennyi pilótájuk lesz,  ha több pilótájuk lesz, több gép állomásozik majd Ukrajna területén. Katonai elemzők szerint csupán alacsony számú, 4-6 darab F-16-os fog részt venni a háborúban, de csak alacsony kockázatú bevetéseken. 

Itt tárolhatja Ukrajna a vadászgépeket

A Kyiv Post szerint a két érintett ország Románia és Lengyelország lesz, de ezt az ukrán tábornok nem erősítette meg. És arról sem beszélt, hogy a külföldön állomásoztatott gépek kapnának-e bármilyen támogatást a NATO-támaszpontoktól. Oroszország kijelentette, hogy minden NATO katonát célpontnak tekint, ha az orosz erők ellen támadó Kijevet segíti. Andrej Kartapolov, az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek pedig azt nyilatkozta, hogy bárhol lecsapnak az oroszok elleni támadásban résztvevő F-16-osokra, beleértve azokat a repülőtereket is, amelyeken állomásoznak. 

Holubstov állítása szerint az F-16-os vadászgépek harci műveletei először csak korlátozottak és kísérleti jellegűek lesznek, a fő cél pedig annak kidolgozása, hogyan lehet a repülőgépet hasznosan üzemeltetni anélkül, hogy veszélyben lenne a gép, és a kezelésében járatlan légi- és földi személyzet. A repülési műveletek pedig kezdetben a hadszíntértől távol eső légtérben zajlanak majd. Utalt arra, hogy az ukrán F-16-osok fő szerepe a légvédelemben az lesz, hogy a nemzeti légvédelmi hálózat részeként szolgáljanak olyan földi rendszerekkel együtt, mint a nagy teljesítményű, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakéta. Amivel közös céljuk az ukrán légtér védelme és kevesebb orosz gép jelenléte a légtérben. 

(Kép forrása: Pixabay)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.