Háború: az oroszok elfoglalhatták Rizsivka települést

Fordulóponthoz érkezett az orosz–ukrán háború: Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője látványos videóval jelentette be, hogy az orosz erők támadást indítottak a Szumi régió ellen, és elfoglalták Rizsivka települést.

2024. június 10., 12:12

Szerző:

Újabb fordulóponthoz érkezett az orosz–ukrán háború. Ramzan Kadirov, csecsen vezető bejelentése értelmében ugyanis az orosz erők három napi ostromot követően ellenőrzésük alá vonták a Szumi régióban található Rizsivka falut, miközben az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvedtek. Erről a vezető egy videót is mellékelt, amin azonban a semmiből a semmibe lődöző katonákat és katonai célpont nélküli drónbecsapódásokat lehet látni.

A felvételek geolokalizálása jelenleg is folyamatban van, egyelőre sem Ukrajna, sem Oroszország nem erősítette meg a támadást, ami különösen érdekes annak fényében, hogy állítólag már három napja zajlanak a harcok. Hozzá kell tenni azt is – írja a Portfolio –, hogy a bloggerek által csak „Tik-Tok hadosztálynak” becézett csecsen alakulatról, az Ahmatról sokkal több legendás történetet keringetnek a csecsenföldi vezetők, mint amit valós harctéri felvételek bizonyítanak.

Az oroszpárti blogok mindenesetre a támadást az „egészségügyi zóna” kiszélesítésének tartják, vagyis Moszkva azon céljának, hogy a határmenti orosz régiók védelmének érdekében egy ukrán területen lévő ütközőzónát alakítsanak ki.

Nem lesz haramadik világháború az orosz-ukrán konfliktusból

Ahogyan azt tegnap megírtuk, a magyar kormány bár a kampánya központi témájává tette a harmadik világháború kirobbanásának veszélyét, és az orosz–ukrán háború központi téma az Európai Unióban, a Nyugat nem szorgalmazza egy harmadik világháború kirobbantását, és nem igaz, hogy egy ilyen világszintű konfliktus elkerülhetetlen, ha nem valósul meg a békekötés.

„Ez teljesen megalapozatlan, rövidebben fogalmazva, ostobaság” – jelentette ki Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a Telex élő választási eredményvárójának a vendégeként, ahol az orosz–ukrán háború választásokra gyakorolt hatásáról, a kormány háborús retorikájáról, illetve az orosz–ukrán háború jelen állásáról beszélt.

A szakember szerint szó sincs arról, hogy „ez a háború eszkalálódna, területileg is marad ott, ahol van, nem terjed ki sem Grúziára, sem Moldovára”. „Ha bármily oldalon elmozdulás lenne, azt tudni fogjuk időben. Nem úgy tör ki egy harmadik világháború, mint ahogy az ember leejt egy poharat: egyik másodpercben pohár, a másik másodpercben szilánkok. Ez egy folyamat” – tette hozzá a szakember.

Az interjú során egyébként Rácz András kitért arra is, hogy az orosz gazdaság a vártnál sokkal reziliensebb volt a a szankciókkal szemben, és „lehozták az évet -3 százalékkal, a veszteségi rátákat még bírni fogják”. Nagy ukrán összeomlásra pedig a háború kapcsán nem érdemes számítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Leon Klein / Anadolu Agency)