Újra kiírta a pályázatot az amerikai külügyminisztérium, nemcsak a magyar, hanem az egész kelet-európai független sajtót támogatja

2019. június 8., 09:53

Szerző:

700 ezer dolláros (átszámítva 198 millió forintos) pályázatot írt ki a független kelet-európai sajtó támogatására az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája. A Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címen futó pályázaton magyar, lengyel, horvát, román, szlovén,  szlovák és bolgár szerkesztőségek indulhatnak – derül ki a Népszava cikkéből.

Fotó: Statte Department

A State Department 2017 novemberében már próbálkozott hasonló pályázattal, de akkor csak a független vidéki magyar sajtó támogatásáról volt szó, és meg is hiúsult az egész, az amerikai külügyminisztérium ugyanis végül visszavonta a felajánlott lehetőséget. Ennek a hátterében valószínűleg az állt, hogy az ötlet még az Obama-adminisztráció alatt született meg, a Trump-adminisztrációval hivatalba lépő külügyi vezetésnek pedig nem tetszett, hogy a jóváhagyása nélkül akarták megvalósítani. az akkori pályázat hírére David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, Gulyás Gergely, akkor még Fidesz-frakcióvezetőként úgy nyilatkozott, hogy a pályázat egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába.

A Népszava kérdésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy a most kiírt pályázat az, amelyről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is beszélt a februári budapesti látogatásán.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.