Tejbegríz: gyors és laktató finomság, nem csak gyerekeknek

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

2024. április 27., 10:40

Szerző:

A tejbegríz tejből és búzadarából (grízből) készült kása. Mivel állaga hasonlít a pudingéra, németül grízpudingnak is nevezik. Fillérekből elkészíthető, pudinghoz hasonló édes finomság, amely sokunkban a gyermekkort idézik fel.

A népszerű édesség az irodalmi alkotásokban is megjelenik. Veres Péter Laci című novellájában a lovakkal etetett abrak ledarálása kapcsán jegyzi meg: „Adjon az isten annak a tudósnak minden napra tejbegrízt, aki ezt kitalálta.”

Dániel Anna Margot királyné gobelinjei című regényében a főszereplő, Lonka osztályfőnökét a gyerekek Gríz néninek hívják, és a névadásról a következőket tudjuk meg: „Mindig olyan unalmasakat mond, ezért nevezték el Gríznek, de olykor, ha jóságos, Tejbegríz.” Ugyanez a névadási magyarázat a Hiányzik Szecső című 1973-as ifjúsági regényében még a következőképpen hangzott: „az osztályokban általában Gríz néninek hívják az unalmassága, olykor Tejbegríznek a kicsit édeskés jóindulata miatt.”

Már Szulejmán is rajongott a tejbegríz őséért

Az oszmán szultán külön konyhát építtetett a Topkapi Palotában, ahol kizárólag édességeket, legfőképpen különféle ízesítésű tejbegrízt, vagyis úgynevezett helvát készítettek – írja a Blikk. Ennek a végtelenül egyszerű desszertnek az állaga olyan, mint a sűrű tejbegríz. Csak néhány összetevője volt: liszt vagy kukoricadara, cukor, olaj és szezámpaszta. Először a darát pirították meg olajon, majd úgy adták hozzá a tejet, pont fordítva, mint ahogy a mai tejbegrízt készítjük. Amikor elkészültek az édességgel, kanállal gombócokat formázva tálalták.

Ez a finom nyalánkság gyorsan az ünnepek állandó szereplőjévé vált. Ezt készítették, ha gyermek született vagy körülmetélési ünnepséget tartottak, amikor hadjáratra indult a sereg, mindig helvát osztogattak szét a szeráj dolgozói a város népe között. Ez a szokás még most is tartja magát: esküvőkön és gyászszertartásokon, iskolakezdési ünnepségeken ezt készítik.

Szulejmán nagyon édesszájú volt, két fia, Bajazid és Cihangir körülmetélési ünnepségén 53-féle édesség készült, többek között rengeteg helvafajta. A szultán úgynevezett helvabeszélgetéseket is szervezett a palotába, ahova politikai tanácsadóit, költőket, írókat, kereskedőket és magas rangú vendégeket hívott meg. Az impozáns társaság a világ aktuális kérdéseit vitatta meg egy-egy tálca helvát kanalazgatva.

A tejbegríz receptje

Hozzávalók

5dl tej
2ek cukor
4ek búzadara
1csip só

A tetejére:

kakaó, fahéj, lekvár vagy befőtt

A tejbegríz elkészítéséhez a tejet feltesszük forrni. Figyeljünk rá, nehogy kifusson! – figyelmeztet a Mindmegette séfje.


A felforralt tejhez hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Nagyon fontos, hogy lassan forraljuk 5 percig, közben pedig kevergetjük.


Amikor elkészült, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Alaposan elkeverjük.


Tányérokba töltjük a nagyon egyszerűen és gyorsan elkészült tejbegrízt, majd forrón tálaljuk.


Tetejére kakaóport vagy fahéjas cukrot hinthetünk, de kínálhatjuk ízlés szerint friss gyümölccsel, lekvárral, befőttel is.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dezidor via Wikipédia)