Recept – Így készül a legfinomabb hamburgerbuci

Foszlós és enyhén édes. 

2024. április 18., 13:35

Szerző:

A hamburgerbuci hasonlít a kalácshoz, de mégsem az. A hamburgerben a hús a főszereplő, mégis teljes egészében elbukhat a bucin a dolog. Ha bolti, szivacsos, mégis morzsálódó bucit használunk, lehet benne akármilyen csodálatosan szaftos a húspogácsa, elkeserítő lesz a végeredmény. 

A hamburgerbuci akkor igazán finom, ha jó az állaga, foszlós, de nem olvad szét a szájban, édeskés, de csak nagyon enyhén. Nem szabad, hogy elnyomja a hús ízét, csak ki kell emelnie, ezért nagyon kevés cukor és vaj helyett olaj van benne. Az állaga pedig nem lehet annyira foszlós, hogy ne tudja megtartani erősen a sok jó tölteléket – írja a SóBors.

Hamburgerbuci – Íme a recept!

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. Egy nagy tálban elkeverjük a liszttel, sóval, majd a tojással. Ha összeállt, hozzáadjuk az olajat is. Lágy, nem ragacsos, feszes felületű tésztát gyúrunk belőle, és langyos, huzatmentes helyen, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni, ez körülbelül 45 perc.

Ha megkelt, óvatosan deszkára borítjuk, és nyolc részre osztjuk a tésztát. A darabokból gömbölyű bucikat formázunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és további 30 percet hagyjuk kelni. Ha megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Betoljuk a tepsit, és aranybarnára sütjük a bucikat.

A szaftos hamburgerhús 5 titkát is eláruljuk

Kiváló minőségű húst válasszunk, fűszerezzünk, bátran, formázzuk, pihentessük és megfelelően süssük. A hamburger akkor a legjobb, ha a hús szaftos és omlós marad. A legideálisabb, ha a 20 százalékos zsírtartalmú marhahúst választunk. A legjobb burger marhából készül, de próbálkozhatunk sertéssel, vagy báránnyal is – írja a Mindmegette. Ha maradunk a marhánál, akkor válasszuk lapockát, vagy hátszínt. 

Jamie Olivér így készíti a hamburgert

NoSalty receptje szerint: 

500 g darált marhahús
3 dkg keksz (sós)
2 ek dijoni mustár (púpozott)
1 db tojás (tanyasi vagy bio)
1 csokor petrezselyem (kisebb, szárával együtt)
só ízlés szerint (tengeri)
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1 ek olívaolaj

A tálaláshoz: 
1 közepes fej jégsaláta
3 db paradicsom
1 közepes fej lilahagyma
4 db kovászos uborka
5 dkg sajt (szeletelt)
1 ek ketchup (ízlés szerint)
A hamburger zsemlékhez
90 ml víz (langyos)
90 ml tej (langyos)
1 tasak instant élesztő
40 g vaj (olvasztott)
1 db tojás (tanyasi vagy bio)
440 g finomliszt
40 g cukor
1 tk só (tengeri)
1 db tojásfehérje (tanyasi vagy bio, a kenéshez)
1 ek szezámmag (a szóráshoz)

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)