Hamisítatlan olasz pizzaszósz – íme a recept

A legfinomabb pizzaszósz házilag és sok fűszerrel készül. 

2024. április 10., 18:22

Szerző:

Az igazi olasz pizza tésztája vékony és a lelke bizony a pizzaszósz. Természetesen házilag elkészítve. Lehet olvasni sűrített paradicsomos receptekről, de könyörgöm, ahogy az olaszoknál, úgy itthon is terem a finom és ízletes paradicsom, és nem hinném, hogy pici sós és tartósítószeres konzerveket nyitogatnának, amikor a szószt készítik. Mindig friss alapanyagokból főzzünk és süssünk lehetőleg. Az eredeti olasz pizzára mozzarellát, bazsalikomot és olívaolajat tesznek, erre kerülhet további feltét. A leghíresebb a „pizza Margherita”, ami a legegyszerűbb, de egyben az olaszok által legkedveltebb fajta.

A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato Maior a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Pompeii városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit. Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára – írja a Wikipédia. 

A pizzaszósz később jelent meg, mert sokáig azt hitték, hogy a paradicsom mérgező 

A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket. A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt.

 Íme a legfinomabb pizzaszósz recept: 

A paradicsomszósz leginkább az ízes, friss paradicsomnak, a gazdag fűszerezésnek és természetesen a minőségi fokhagymának köszönhető – írja a Mindmegette. Kockázzuk fel a megpucolt hagymát, és a fokhagymával együtt tegyük egy kisebb lábasba. Öntsük rá az olívaolajat, és 3-5 perc alatt dinszteljük puhára – írja a SóBors. Ha van otthon paradicsom, vágjuk apró kockákra, ha nincs tegyük bele a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét. Ízesítsük sóval, borssal, cukorral, adjuk hozzá a fehérborecetet és az apróra vágott friss (vagy szárított) kakukkfüvet és bazsalikomot. Alaposan keverjük össze a szószt, és alacsony hőfokon főzzük 10-15 percig. Ha elkészült, egy botmixer segítségével pürésítsük a szószt: készíthetjük teljesen homogén állagúra, de tetszés szerint hagyhatunk benne nagyobb darabokat is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:04

Nagyon komoly problémát jelent Magyarországon az elhízás. A statisztika szerint a pubertáskor előtt elhízott emberek 70 százaléka felnőttként is elhízott lesz, aminek oka többek között a túl kevés testmozgás és a túlzott energiabevitel.