Zöldbab, az időskori betegségek csökkentője
A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!
A zöldbab nem kerül fókuszba, azonban amilyen csendben meghúzódik a háttérben, olyannyira tömve van tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és olyannyira hasznos a szervezetünk számára. Hiszen még az időskori betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk – írja a gyogyszernelkul.com. Nézzük is meg, hogy milyen pozitív hatásai vannak még a zöldbabnak!
A zöldbab csak nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ellenben nagyon sok rost, fehérje, vitamin, ásványi anyag található meg benne, amelyek rendkívül sok előnnyel rendelkeznek az egészségünk szempontjából. Magas rosttartalma jót tesz a bélrendszernek és az emésztésnek. A rostok serkentik a bélmozgást, csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét, és segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
A zöldbab gazdag forrása a vasnak, amely tápanyag csökkenti a vérszegénység kialakulásának az esélyét, és még a vérkeringést is fokozni tudja.
A zöldség olyan vitaminokat tartalmaz, mint folát, A-, C- és K-vitamin. Ezek többnyire antioxidánsként működnek, így csökkenteni tudják az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozni tudják.
Fitonutrienseket is tartalmaz, emiatt pedig alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Ezek a fitonutriensek szabályozzák a vércukorszintet, és csökkentik a vércukorszint hirtelen megugrásának az esélyét is – írja a lap.
Krónikus betegségeket is megelőz a zöldbab
Mivel csak alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, ellenben sok növényi fehérjét tartalmaz, így csökkenti a magas koleszterinszintet, segít fenntartani az erekben a normális véráramlást, ezzel karban tartja a vérnyomást, és így a szív egészségének is rendkívül jót tesz.
A zöldbab kalciumban és foszforban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok erősítik a csontokat, és fokozzák a csontok egészségét.
Olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek eredményesen küzdenek meg az oxidatív stresszel, illetve csökkentik az olyan krónikus betegségek esélyét, mint például Crohn-betegség, irritábilisbél-szindróma, magas vérnyomás, rákos megbetegedések és cukorbetegség.
Olyan vitaminokban is gazdag, amelyek nagyon hasznosak lehetnek magas stressz-szint és feszültség esetén. Ezek a tápanyagok nyugtatólag hatnak az idegrendszerre, a többi tápanyag pedig a testi egészséget védi.
Paradicsomos zöldbabsaláta
Hozzávalók
• 6 koktélparadicsom,
• 40 dkg zöldbab,
• 4-5 db retek,
• egy csokor petrezselyem,
• 10-15 olajbogyó,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• ízlés szerint só és bors.
Pároljuk meg a zöldbabot, majd csepegtessük le, rakjuk egy salátástálba. Adjuk hozzá a felszeletelt koktélparadicsomot és a retket. Készítsük el a dresszinget: az olívaolajban keverjük el a sót, a borsot, a feldarabolt olajbogyókat és a felaprított petrezselymet, majd adjuk a salátához.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jasongillman via Pixabay)