Levéltetű armageddon? Íme a leghatékonyabb házi permetszerek!

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.

2024. április 27., 10:08

Szerző:

A levéltetvek nagymennyiségű megjelenésével szinte minden kertésznek volt már tapasztalata, ám sokan nem értjük, hogy honnan jön a levéltetű és hogy tudnak gyorsan egy egész növényen, sőt, egy egész gyümölcsfán elszaporodni. Az Agrárszektor összeszedte, milyen lehetőségeink vannak a védekezésre levéltetvek ellen házilag olyan konyhai alapanyagokkal, mint az ecet, a szódabikarbóna vagy a fokhagyma, illetve mi a teendő nagy méretű, fertőzött növényekkel. Arra is kitérünk, hogy a mi a szakszerű eljárás gyümölcsfáknál, többek között mikor lehet meggyfát permetezni levéltetű ellen!

Miért kártékony a levéltetű?

A levéltetvek egy egészen apró társas, élősködő rovarok; a fedelesszárnyúak rendjébe tartoznak és számos fajtájuk ismert attól függően, hogy milyen növényen élősködnek leginkább. Magyarországon több, mint 70 levéltetű fajtát különböztetünk meg, ezek közül a leggyakoribbak többek között a közönséges rózsa levéltetű, az almafa-pirosító levéltetű és a fekete cseresznye levéltetű.

A levéltetvek a növény nedveivel táplálkoznak; nagymennyiségű jelenlétükre könnyű felfigyelni, ugyanis azok a levelek, hajtások, amelyeket a levéltetű ellepett eldeformálódnak, elszíneződnek (gyakran bepirosodnak vagy elsárgulnak), akár teljesen el is halnak, vagy lehullanak. A levéltetű fertőzésre más úton is következtethetünk: például, ha hirtelen nagy mennyiségű hangya lepi el a palántát vagy a rózsát. A hangyák imádják a levéltetű által kiválasztott, mézharmat nevű, cukros váladékot – hogy megőrizzék ezt az ínycsiklandó tápanyagforrást, ádázul védelmezik a levéltetveket, szimbiózisban élnek velük.

A levéltetű fertőzés esetében a rovarokkal a baj nem jár egyedül: a fertőzött növénynek nem csak nedveinek tetemes mennyiségű leszívását kell elviselnie, de a rovarokkal járó betegségeket is. Ahogy a levéltetű fertőzés egyik növényről a másikra terjed, úgy viszik magukkal a növényvírusokat, bakteriális fertőzéseket is, sőt, a nagy mennyiségű, kiválasztott mézharmatban penészgombák is megtelepedhetnek.

Hogyan szaporodik a levéltetű?

A levéltetű félék alapvetően kétféle módszerrel szaporodnak: a hím és nőstény egyedek ősszel párzanak, a peték áttelelnek, tavasszal pedig egy szárnyas nemzedék kel ki belőlük, amelyek kirepülnek és megkeresik a fajtájuk számára megfelelő gazdanövényeket. A levéltetű szaporodásának másik útja a szűznemzés, vagyis a nőstény egyedek, ha az időjárás és minden más környezeti tényező adott számukra, megtermékenyítés nélkül is tudnak nagy mennyiségben szaporodni, ennek köszönhetően akár napok alatt képesen elterjedni egy-egy növényen.

Házi védekezés levéltetvek ellen

Mielőtt a vegyszeres megoldást keresnénk a gazdaboltban, érdemes végiggondolni, hogy melyek azok a szerek, amelyek a konyhában is megtalálhatóak, és a környezet károsítása nélkül végeznek a tetvekkel.

Ha levéltetvek jelenlétét érzékeljük egy kisebb bokron, palántán vagy virágon, lehetőségünk van védekezni a levéltetű ellen házilag ecet, szódabikarbóna és más egyszerű, konyhában, fürdőszobában fellelhető anyagokkal. Mutatjuk, melyik levéltetvek elleni praktikákat érdemes kipróbálnunk, azonban fontos kiemelnünk, hogy ezek a megoldások csak kisebb, könnyen kordában tartható növényeknél alkalmazhatóak (rózsa, palánta), egy gyümölcsfát semmi esetben se kezdjünk el így kezelni levéltetű ellen!

Vízsugaras lemosás


Az első és egyben legegyszerűbb védekezési lehetőség a levéltetvek ellen az, ha a növényt „megfürdetjük". Ez a levéltetű elleni védekezési forma leginkább a cserepes növények esetében használ, amelyet, ha megtisztítottunk és visszatettünk a helyére, nem fertőződik vissza könnyen a természetből. Vigyázzunk, lágyszárú növényt ne mossunk túl erős vízsugárral, nehogy összetörjük!

Növénytársítás levéltetű ellen


Vannak olyan növények, amelyeket a levéltetvek nem kedvelnek, ennek köszönhetően sem őket, sem a szomszédságukba ültetett palántákat nem támadják meg. Ilyen levéltetvek ellen használható növények például a körömvirág, a menta, az oregánó, az illatos levendula és a jó erős szagú fokhagyma. Érdekesség, hogy a levéltetű a nagy napraforgót sem kedveli – írja a portál.

Természetes háziszer levéltetvek ellen


A fent felsorolt növényekből oldatot készítve egyszerű, humánus, mégis hatékony módon védekezhetünk a levéltetvek ellen. Használhatunk házi levéltetű elleni oldathoz csalánt és gyermekláncfüvet is, ugyanis a levéltetű ezeket a növényeket sem kedveli. Fogjunk egy fej fokhagymát, egy csokor mentát, körömvirágot vagy levendulát és egyszerűen turmixoljuk őket össze 1-1 liter vízzel. Ezt a keveréket hagyjuk állni egy éjszakán át, majd másnap forraljuk fel fertőtlenítés céljából, szűrjük le, végül hagyjuk kihűlni és kész is a természetes, környezetbarát házi permetszer levéltetű ellen. Permetezzük a szert a fertőzött területekre minden nap és figyeljük a változást!

Levéltetű csapda


A levéltetű csapda ugyanúgy működik, mint bármelyik rovarfogó sárga papír: a röpképes első generáció egyedeit elkapva védelmezi a fertőzésre hajlamos növényt, emellett jelzi, hogy milyen erősségű támadásnak van kertünk kitéve. Ha a levéltetű csapda sok egyedet fogott be például egy gyümölcsfán, akkor tudhatjuk, hogy a permetezést mielőbb el kell kezdenünk.

Biológiai védekezés levéltetvek ellen


A kártevő rovarok elleni védekezés egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatív útja a biológiai védelem, amikor olyan rovarokat csábítunk kertünkbe, amelyek kifejezetten a levéltetvek irtására szakosodnak. Ilyen rovarok a katicabogár, a ragadozó sáskák és a parazitoid fürkészdarazsak. Telepítsünk kertünkbe olyan növényeket, amelyek vonzzák ezeket a ragadozókat (a fürkészdarázs például az ernyősvirágúakat kedveli), hogy egy teljesen természetes úton tizedelhessük meg kertünkben a levéltetvek számát!

Fotó: Hans via Pixabay

 

Védekezés levéltetvek ellen permetezéssel


Nagyobb kertek esetében, ahol a kertész számtalan virágot, gyümölcsfát és palántát gondoz, nincs értelme a házi praktikáknak, ugyanis, ha a levéltetvek megfertőznek egy gyümölcsfát, rózsakertet vagy bármilyen más érzékeny növényt, mindenképpen szükséges a levéltetvek elleni vegyszeres fellépés. Sokan kérdezik, hogy mikor lehet meggyfát permetezni levéltetű ellen, mikor lépjünk fel az almapirosító levéltetű ellen.

A legjobb, ha már kirepülés előtt, vagy akkor, amikor a rovarpapírok elfogták az első egyedeket, alaposan lepermetezzük a tetűfertőzésre hajlamos kerti növényeket. Figyeljünk oda rá, hogy ne permetezzünk le levéltetvek ellen minden növényt feleslegesen, ugyanis több különböző levéltetű fajtával kell számolnunk, amelyeknek mindnek saját gazdanövénye van, más fákon, virágokon ritkán élősködnek! Azt is fontos megjegyeznünk, hogy mindig lépjünk időben: ha észleltük a levéltetű jelenlétét, ne hagyjuk, hogy tönkre tegyék az egész növényt!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PollyDot via Pixabay)