Még mindig sok az eltűnt a Jón-tengeren

Tűz ütött ki péntek reggel egy komphajón.

2022. február 18., 18:54

Szerző:

Tizenegy ember eltűnt, két társuk pedig a garázstérben rekedt, miután tűz ütött ki péntek reggel a Jón-tengeren egy olasz zászló alatt közlekedő, 239 utassal és 51 fős legénységgel haladó komphajó fedélzetén, amely az északnyugat-görögországi Igumenica kikötőjéből tartott a kelet-olaszországi Brindisi felé – közölte a görög parti őrség, írja az MTI.

A tűzeset után még nem tudtak áldozatokról. A parti őrség közleménye szerint folyik a mentés, az eltűntek felkutatása. Kosztasz Tacafadosz, a görög kereskedelmi tengerészetért felelős államtitkár a Szakad görög magánrádiónak reggel még azt mondta, hogy minden utas épségben van, és a mentőcsónakokban tartózkodik.

A délutáni tájékoztatás szerint több mint kétszázhetven embert sikerült az égő hajóról kimenekíteni. A Grimaldi Lines olasz cég tulajdonában lévő Euroferry Olympia komphajó utasait Korfura szállítják. Az incidens helyi idő szerint hajnali fél öt körül történt a Korfutól északra fekvő Erekousza sziget közelében, Görögország és Albánia között. Az utasok elmondták, hogy hatalmas lángok csaptak fel, a fedélzeten kitört a pánik.

„A tűz olyan nagy és gyors volt, hogy öt perccel a kitörése után kezelhetetlenné vált a hajón tartózkodók számára” – közölte a Felice Lodovico Simona Cicchetti, az olasz vámrendőrség ezredese, aki maga is részt vett a mentésben. A komp százötvenhárom járművet – közöttük számos teherautót – szállított – közölte a Grimaldi Lines. Az utasok közül sokan bolgár, román és török állampolgárok, a legénység tagjai pedig olasz és görög állampolgárok.

A délutáni órákban az 1995-ben épített, 183 méter hosszú hajón még mindig tomboltak a lángok, a parti őrség által készített légi felvételeken az elfeketedett fedélzeten kiégett teherautókat lehetett látni. Egy helikopter állt készenlétben, hogy kiemelje a hajó garázsterébe rekedt utasokat, egy török és egy bolgár teherautósofőrt. Legalább tíz embert egy korfui kórházba szállítottak légzési problémákkal – közölte a görög egészségügy-minisztérium egyik illetékese az ERT állami televízióban. Komoly sérülésekről nem érkeztek hírek.

A tűz okai még nem ismertek, az ügyben vizsgálatot indítottak – számolt be a parti őrség. A Grimaldi Lines szerint a tűz abban a rakodótérben keletkezett, ahol a gépjárművek parkoltak. A vállalat közleménye szerint nem történt olajszennyeződés, és a hajó stabilitása sem károsodott a tűzeset miatt. 2014 decemberében tizenhárom ember, közöttük kilenc utas halt meg, amikor tűz ütött ki a 466 utassal és legénységgel a görögországi Patraszból az olaszországi Anconába tartó, olasz zászló alatt hajózó Norman Atlantic kompon.

(Kiemelt kép: füstölő hajó miután kigyulladt a Jón-tengeren 2022. február 18-án. Fotó: Italian Coast Guard Command / Handout / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.