Tüntetések robbantak ki Iránban a tartós vízhiány miatt

A leköszönő iráni elnök szerint az amerikai szankciók a hibásak a vízhiány és a gyakori áramkimaradások miatt.

2021. július 16., 21:44

Szerző:

Irán délnyugati városaiban tüntetések robbantak ki a tartós vízhiány miatt, írja az MTI. A válságos helyzet miatt a teheráni vezetés pénteken ezért a belügy-, az energetikai és a mezőgazdasági minisztériumok képviselőiből álló küldöttséget menesztett Huzesztán tartományba.

Az elnöki hivatal kabinetfőnöke, Mahmúd Vázi az állami hírügynökségnek az nyilatkozta, a delegáció feladata a helyszínen felmérni az állapotokat, és a helyi hatóságokkal együtt minél hamarabb megoldást találni. A dpa német hírügynökség értesülései szerint a Huzesztánban zajló megmozdulásokon az iráni iszlám köztársaság rendszere elleni politikai jelszavak is elhangzottak.

Állítólag összecsapások is voltak a tüntetők és a biztonsági erők között, illetve többeket őrizetbe vettek. Hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg ezeket az értesüléseket. Az iráni kormány ugyanakkor a tüntetési hullám más régiókra való átcsapásától tart.

Vízhiány és áramkimaradások az utóbbi hetekben Irán-szerte előfordultak, de a helyzet különösen rossz Huzesztán tartományban, ahol 50 Celsius-fokot is mutatott a hőmérő higanyszála. Mindez hatással volt a regionális mezőgazdaságra is. Irán jelenleg súlyos aszállyal küzd, de a kormányt is bírálatok érik amiatt, hogy nem foglalkozott az elavult infrastruktúra korszerűsítésével.

Múlt pénteken több iraki nagyvárosban a gyakori áramkimaradások miatt tüntettek. Haszan Róháni leköszönő elnök az amerikai szankciókat hibáztatja, amelyek súlyos gazdasági válságot idéztek elő az olajban gazdag országban.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA/FILIP SINGER)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.