Trump úgy fejezi be az évet, ahogy kezdte: Az Irán elleni támadás fontolgatásával

A legfontosabb iráni nukleáris létesítmény, a natanzi atomközpont elleni megtámadására kért terveket múlt héten Donald Trump. Később azonban meggondolta magát.

2020. november 17., 07:10

Szerző:

Egy amerikai tisztségviselő szerint a Fehér Házban tartott múlt csütörtöki megbeszélésen dobta be az ötletet az elnök, ahol kormányának nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes vezető tagjai voltak jelen, többek között Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Christopher Miller nemrég kinevezett ügyvivő védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, írja a Reuters.

Ezzel a hírügynökség megerősítette azt a The New York Times-ban megjelent beszámolót, amely szerint tanácsadói meggyőzték Trumpot arról, hogy ne kockáztassa az ilyen akcióval járó még szélesebb konfliktust.

Az hírt a Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni.

Elnökségének négy éve alatt Trump különösen aggresszív volt Iránnal szemben. 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat a többek között Obama által letárgyalt iráni atomalkuból, és gazdasági szankciókat os kivetett rájuk.

A mostani támadási tervvel egy nappal azután állt elő, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy bizalmas jelentésében lehozta, hogy Irán 12-szeresére növelte dúsítotturán-készletét. Ezt egyébként az a megállapodás tiltotta volna meg nekik, amit Trump miatt hagyott ott az USA.

Januárban is állt a bál a két ország között: ekkor Trump utasítására megölték egy dróncsapásban az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornokot, ami kiélezte a konfliktust.

(MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.