NATO admirális: totális háború is bekövetkezhet Oroszország ellen

A NATO vezető tisztviselője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy egy totális háború Oroszországgal és más potenciális ellenfelekkel valós veszélyt jelent az Ukrajnában zajló konfliktus közepette.

2024. január 19., 20:43

Szerző:

Az Oroszországgal vívott totális háború lehetőségét sem zárja ki Rob Bauer admirális. A nyugati biztonsági szövetség katonai bizottságának elnöke szerint „nem lesz minden szép és jó a elkövetkező 20 évben” – írja a The Hill. „Nem azt mondom, hogy holnaptól minden rosszra fordul, de fel kell ismernünk, hogy nem magától értetődő, hogy békében élünk” – mondta egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

„Ezért vannak terveink, ezért készülünk fel az Oroszországgal és más terrorcsoportokkal való totális háborúra, ha arra kerül a sor”.

Bauer hangsúlyozta, hogy a biztonsági szövetség védekező jellegű, és nem törekszik konfliktusra vagy szélesebb körű háborúra.

„De ha megtámadnak minket, készen kell állnunk” 

– tette hozzá.

A NATO a jövő hétre nagyszabású hadgyakorlatokat jelentett be, amelyeken a szövetség mind a 31 tagja, valamint a tagjelölt Svédország is részt vesz.

A májusig tartó hadgyakorlatok, amelyek a hidegháború vége óta a legnagyobbak, 90 000 katonát és számos járművet, repülőgépet és hajót vonnak be Európa-szerte.

A NATO vezetői a gyakorlatok bejelentésekor hangsúlyozták, hogy a konfliktusra való felkészülés és a készenlét fenntartása létfontosságú, még akkor is, ha a szövetség természeténél fogva védekező jellegű marad.

Az Egyesült Államok két háborút segít Izraelben és Ukrajnában, évek óta az egyik legingadozóbb globális biztonsági kihívásban.

Moszkva ukrajnai inváziója aggodalmakat keltett, hogy egy orosz győzelem utat nyithat a NATO-országok elleni későbbi támadásnak, míg a Biden-kormányzat az Irán által támogatott csoportok támadásait hárítja el szerte a Közel-Keleten, ezekkel Washington egy szélesebb körű regionális háború kirobbanását igyekszik megakadályozni.

Bauer szerint a nyugati világnak fel kell készülnie egy esetleges nagyobb háborúra, és azt mondta, hogy ez az erőfeszítés az „egész társadalomra kiterjedő” következményeket jelentene, ha valaha is bekövetkezne a háború.

„Ezen el kell gondolkodnunk” – mondta. „NATO-ként nem törekszünk háborúra, de fel kell készülnünk rá. Ez a mi feladatunk”.

(Fotó: Afp)