NATO admirális: totális háború is bekövetkezhet Oroszország ellen

A NATO vezető tisztviselője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy egy totális háború Oroszországgal és más potenciális ellenfelekkel valós veszélyt jelent az Ukrajnában zajló konfliktus közepette.

2024. január 19., 20:43

Szerző:

Az Oroszországgal vívott totális háború lehetőségét sem zárja ki Rob Bauer admirális. A nyugati biztonsági szövetség katonai bizottságának elnöke szerint „nem lesz minden szép és jó a elkövetkező 20 évben” – írja a The Hill. „Nem azt mondom, hogy holnaptól minden rosszra fordul, de fel kell ismernünk, hogy nem magától értetődő, hogy békében élünk” – mondta egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

„Ezért vannak terveink, ezért készülünk fel az Oroszországgal és más terrorcsoportokkal való totális háborúra, ha arra kerül a sor”.

Bauer hangsúlyozta, hogy a biztonsági szövetség védekező jellegű, és nem törekszik konfliktusra vagy szélesebb körű háborúra.

„De ha megtámadnak minket, készen kell állnunk” 

– tette hozzá.

A NATO a jövő hétre nagyszabású hadgyakorlatokat jelentett be, amelyeken a szövetség mind a 31 tagja, valamint a tagjelölt Svédország is részt vesz.

A májusig tartó hadgyakorlatok, amelyek a hidegháború vége óta a legnagyobbak, 90 000 katonát és számos járművet, repülőgépet és hajót vonnak be Európa-szerte.

A NATO vezetői a gyakorlatok bejelentésekor hangsúlyozták, hogy a konfliktusra való felkészülés és a készenlét fenntartása létfontosságú, még akkor is, ha a szövetség természeténél fogva védekező jellegű marad.

Az Egyesült Államok két háborút segít Izraelben és Ukrajnában, évek óta az egyik legingadozóbb globális biztonsági kihívásban.

Moszkva ukrajnai inváziója aggodalmakat keltett, hogy egy orosz győzelem utat nyithat a NATO-országok elleni későbbi támadásnak, míg a Biden-kormányzat az Irán által támogatott csoportok támadásait hárítja el szerte a Közel-Keleten, ezekkel Washington egy szélesebb körű regionális háború kirobbanását igyekszik megakadályozni.

Bauer szerint a nyugati világnak fel kell készülnie egy esetleges nagyobb háborúra, és azt mondta, hogy ez az erőfeszítés az „egész társadalomra kiterjedő” következményeket jelentene, ha valaha is bekövetkezne a háború.

„Ezen el kell gondolkodnunk” – mondta. „NATO-ként nem törekszünk háborúra, de fel kell készülnünk rá. Ez a mi feladatunk”.

(Fotó: Afp)

 

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.