Terrortámadás egy bécsi zsinagógánál – több halott

2020. november 2., 21:27

Szerző:

Bécsben, a Schwedenplatz közelében hétfő este 8 óra körül több ember is lövöldözött az utcán gépkarabélyokkal, információk szerint

az egyik elkövetőt lelőtték

- számol be a Kronen Zeitung.

A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy kerüljék el a területet, mivel más elkövetőket is keresnek.

Karl Nehammer belügyminiszter szerint terrortámadás, legalábbis ámokfutás történhetett. Az első hírek szerint a támadásnak több sérültje és egy halottja biztosan van.  

A legfrissebb hírek szerint legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van. 

Az ORF osztrák közszolgálati adó friss tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

A belügyminiszter reggel 6 órakor újabb sajtóértekezletet fog tartani, amelyen beszámol a legfrissebb fejleményekről.

A híradásokban kiemelték, hogy most éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

Az APA hírügynökség szerint egy rendőr súlyosan megsebesült, a Kronen Zeitung szerint ő a zsinagógánál állt őrt. A hírügynökség az osztrák belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, egy személyt letartóztattak.

A helyszín a kép közepén a felkiáltójelnél:

Fotó: Google Maps

A zsidó hítközség vezetője, Oskar Deutsch szerint még nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt a célpont, de felszólították a zsidókat, maradjanak otthon. A zsinagóga a támadás iején egyébként zárva volt - írja az AP.

Egy tweet szerint ő az egyik elkövető:

Frissítés:

Az ORF riportere azt jelentette, hogy a támadasnak több halottja van.

„Maradjanak távol a közterületektől és tömegközlekedéstől - ne osszanak meg videókat és fotókat!" - írta ki magyarul (is)a bécsi rendőrség. Azt kérik, hogy a videókat mindenki ide küldje.

Lövöldözés egy bécsi zsinagógánál
Fotó: CHRISTIAN BRUNA

A BBC megerősítette, hogy

az egyik támadó meghalt,

azt jelentették, hogy a másik menekül. A városközpontban útzárakat helyeztek ki. A villamosok, buszok nem állnak meg a központban.

Közben megjelent egy újabb tweet a feltételezett elkövetőről:

Ezt a zsinagógát nem először éri támadás: 1981-ben palesztin terroristák támadták meg, akkor 2 ember halt meg és 18-an megsebesültek. 1985-ben a bécsi reptéren támadtak palesztin terroristák kézigránátokkal és lőfegyverekkel, akkor 3 halott volt - emlékeztetett a támadás kapcsán a Reuters. 

Egy rabbi, Schlomo Hofmeister az AP-nek nyilatkozva pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában éjfélkor egy hónapra bezárnak a bárok és az éttermek a koronavírus-járvány miatt, ezért sokan ezt az utolsó alkalmat kihasználva beültek valahova hétfőn este. 

Újabb frissítés: az ORF szerint

15 sérültet szállítottak kórházba, 7 ember állapota súlyos. Az osztrák sajtó meg nem erősített információi szerint a halottak száma 3-8 lehet.

Újabb felvétel jelent meg, amelyen a rendőrség az egyik metróállomást vizsgálja át:

 

 

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz osztrák kancellár részvételével, aki "visszataszító terrortámadásnak" nevezte a történteket. Kurz arról tájékoztatott, hogy a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson. "Nehéz órákat élünk át köztársaságunkban. Szeretnék köszönetet mondani a biztonsági erők tagjainak, akik kockára teszik az életüket a biztonságunkért. A rendőrség határozottan fog fellépni az elkövetők ellen" - írta a Twitteren.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.