Találat ért egy menekültekkel teli keresztény templomot Gázában

Találat érte a Gázai övezet legrégebbi keresztény templomát vagy egy ahhoz tartozó épületet, amelyben a térség keresztény arab lakosságához tartozó menekültek kaptak szállást. A Hamász szerint legalább 18 menekült halt meg. 

2023. október 20., 14:21

Szerző:

A Hamász vezette gázai kormány sajtóhivatala szerint 18 keresztény palesztin halt meg, amikor támadás érta a Gázai övezetben található Szent Porfirosz templomot – írja a The Guardian.

Szemtanúk az AFP-nek elmondták, hogy a csapás a jelek szerint egy, a templomhoz – ahová sok gázai lakos menekült – közeli célpontra irányult. A támadás megrongálta a templom homlokzatát, és egy szomszédos épület összeomlott. Sok sérültet kórházba szállítottak. A templomnál készült videófelvételen az látható, amint egy sebesült fiút cipelnek ki a romok közül az éjszakai órákban.

A Jeruzsálemi Ortodox Pátriárchátus határozottan elítélte a támadást, és háborús bűncselekmény elkövetésével vádolta meg az izraeli erőket – írja a Reuters. 

A 2,3 millió lakosú Gázában becslések szerint ezer keresztény arab él, akiknek a többsége görög rítusú és a Jeruzsálemi Ortodox Egyházhoz tartozik, amely az öt eredeti patriarchátus egyike és a hagyományok szerint még az apostolok alapították az első pünkösdkor. A Szent Porfíriosz templom a legrégebbi még használatban lévő keresztény templom a Gázai övezetben. 

(Kiemelt képünk: Túlélőket keresnek a gázai Szent Porfíriosz templom épületegyüttesének romjai között 2023. október 20-án, ahol korábban civilek találtak menedéket az izraeli légicsapások elől. A helyi sajtó szerint több száz palesztin kapott menedéket, közülök többen meghaltak, miután az egyik épület összedőlt. Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / AFP)

07:08

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Tegnap 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.