Forrong a Közel-Kelet a gázai kórházrobbantás után

Tömegtüntetések törtek ki Libanonban, Jordániában, Törökországban és Ciszjordániában az al-Ahli al-Arabi kórházban történt több száz halálos áldozatot követelő robbantás után.

2023. október 18., 09:55

Szerző:

A gázai al-Ahli al-Arabi kórházban történt robbanás, amely állítólag több száz halálos áldozatot követelt, dühös tiltakozásokat váltott ki az arab világban és azon kívül is 

– írja a The Guardian.

A Hamász izraeli légicsapást tett felelőssé a robbantásért, míg az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a kórházat a palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres csoport által indított rakétacsapás érte. Az Iszlám Dzsihád szintén tagadta a felelősségét.

A Hezbollah felszólítását követően tüntetők százai verekedtek össze a libanoni biztonsági erőkkel az Egyesült Államok nagykövetsége előtt, Awkar külvárosában, Bejrút mellett, köveket dobáltak és felgyújtottak egy közeli épületet – jelentette az Agence France-Presse.

A rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket. Az AFP jelentése szerint a tüntetők azt skandálták, hogy „halál Amerikára” és „halál Izraelre”. Százak gyűltek össze a bejrúti francia nagykövetségnél is, felvonva a Hezbollah zászlóit, és köveket is hajigálva a nagykövetség főbejáratánál.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerda hajnalban utazási figyelmeztetését adott ki Libanonra vonatkozóan, ugyanakkor engedélyezte az amerikai kormány alkalmazottainak családtagjainak önkéntes, ideiglenes távozását.

Jordánia fővárosában, Ammanban a tüntetők megpróbálták megrohamozni Izrael nagykövetségét. A rendőrség könnygázzal oszlatott fel több ezer tüntetőt, akik a Hamászt támogató jelszavakat skandáltak, és azt követelték, hogy a kormány zárja be a nagykövetséget, és semmisítse meg az Izraellel kötött békeszerződést.

Demonstrators attempt to enter Israel embassy in Jordan after Ga

(AMMAN, JORDÁNIA – OKTÓBER 18.: A tüntetők megpróbáltak bejutni a jordániai ammáni izraeli nagykövetség épületébe 2023. október 18-án. Laith Al-jnaidi / ANADOLU / AFP)

Teheránban több száz tüntető gyűlt össze a brit és a francia nagykövetség előtt szerda hajnalban. „Halál Franciaországra és Angliára” – kiáltották a tüntetők, és tojásokkal dobálták meg az iráni fővárosban található francia nagykövetség falait.

Az AFP egyik fotósa szerint több ezer ember gyűlt össze Teherán központjában, a Palesztina téren, hogy hangot adjon haragjának.

Líbiában tüntetők százai palesztin zászlókat lobogtattak, mielőtt a Mártírok terére vonultak volna. Támogató jelszavakat skandáltak a gázai lakosokért.

Jemen délnyugati részén, Taz városában, valamint a marokkói fővárosban, Rabatban és Irak fővárosában, Bagdadban is tüntettek.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint a gázai kórházban történt robbantás „a legalapvetőbb emberi értékeket nélkülöző izraeli támadások legújabb példája”, miközben tüntetők nagy tömegei gyűltek össze Izrael ankarai nagykövetsége és az isztambuli konzulátus előtt.

Kedden késő este a Palesztin Hatóság (PA) által irányított Ciszjordánia számos városában törtek ki összecsapások a palesztin biztonsági erőkkel. A palesztin biztonsági erők Rámalláhban könnygázt és kábítógránátokat vetettek be, hogy feloszlassák a Mahmúd Abbász Palesztin Palesztin elnök ellen kántáló tüntetőket. Abbász visszatért Ciszjordániába, miután lemondta a Bidennel tervezett jordániai találkozót.

Több száz tüntető vonult fel Ramallah központi Manara terén, néhányan a Hamász militáns vezetőit támogatták.

Elemzők szerint a ciszjordániai tiltakozások kitörése rávilágított a régóta forrongó palesztin haragra Abbász ellen, akit régóta kritizálnak amiatt, hogy egyeztetett Izraellel a terület biztonságát illetően.

(Kiemelt kép: A libanoni tüntetők palesztin nemzeti zászlókat lengetnek és jelszavakat kiáltoznak szolidaritásként a gázai lakosokkal Bejrút belvárosában, miután 2023. október 17-én a Gázai övezet egyik kórházában végrehajtott csapásban több száz ember meghalt. ANWAR AMRO / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.