Biden elkerüli Jordániát a kórházat ért rakétatámadás miatt

Nem utazik Jordániába az amerikai elnök – közölte a Fehér Ház washingtoni idő szerint kedd délután, miután Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet egyik kórházát érő rakétatámadás miatt.

2023. október 18., 08:43

Szerző:

Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokban akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra. Amerikai beszámolók szerint Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere helyi idő szerint szerda hajnalban az al-Dzsazíra arab nyelvű adásának úgy fogalmazott, hogy „jelen pillanatban nincs értelme másnak, mint megállítani ezt a háborút”. 

„Semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó jelenleg” – tette hozzá. 

A Gázai-övezetben működő baptista kórházat érő rakétatámadásban palesztin közlés szerint 500 ember halt meg. A Hamász az izraeli hadsereget okolja, míg Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadását okolja. 

A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy Joe Biden szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal Izraelben, valamint Jordániában. Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel és Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna. 

A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón, ezt követte a jordán visszalépés.

(Kiemelt képünk illusztráció: Joe Biden amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat Jair Lapid izraeli miniszterelnökkel egy jeruzsálemi szállodában 2022. július 14-én. Fotó: Mandel Ngan/AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.