Izraeli légitámadásban meghalt a Hamász egyik katonai parancsnoka

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet közölte, hogy izraeli légitámadásban meghalt az egyik katonai parancsnoka – jelentette a helyi média kedden.

2023. október 17., 20:04

Szerző:

A Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Ajman Nofal Abu Ahmed halt meg az egyik csapásban a Gázai övezet középső részén. Az Abu Ahmed néven ismert terrorista az általános haditanács tagja is volt a Hamászban. A Hezbollah libanoni síita mozgalom kedden is harckocsi-elhárító rakétatákkal támadta Izraelt az északi határánál, ezekre Izrael ellencsapásokkal felelt. A Hezbollah közölte, hogy milíciájának négy tagját megölték, miközben „dzsihadista kötelességüket teljesítették”.

Kedden előbb két páncéltörő rakétát lőttek ki a határ menti izraeli Metula városra. A támadásban három katona megsebesült – kettő közepesen, egy pedig könnyebben –, s egy civil is kisebb sérülést szerzett. Később, a délután folyamán két újabb páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból az izraeli hadsereg állásai felé, egy észak-izraeli kibuc, Jiftah közelében. Személyi sérülés ekkor nem történt.

A libanoni Middle East Airlines légitársaság huszonnégy repülőjéből ötöt Törökországban helyezett el, hogy konfliktus esetén biztonságban tudja a gépeket.

(Kiemelt képünkön: Izraeli légicsapás következményei a palesztinai Gázában 2023. október 17-én. Fotó: Momen Faiz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.