Kína megfenyegette az Egyesült Államok házelnökét, hogy ne merjen Tajvanra menni

Nem szerepel a hivatalos programban, hogy Nancy Pelosi – az amerikai szövetségi képviselőház elnöke – Tajvanra látogasson kelet- és délkelet-ázsiai útján, a Reuters azonban tajvani források alapján azt írja, mégis odamehet. Kína ezért jobbnak látta, hogy fenyegetéssel menjen elébe az esetleges látogatásnak.

2022. augusztus 1., 18:09

Szerző:

Hétfőn, Szingapúrban kezdte meg ázsiai körútját az amerikai szövetségi képviselőház elnöke. A tervek szerint az amerikai Képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi ellátogat Malajziába, Dél-Koreába és Japánba. Eközben széles körben találgatások zajlanak, hogy megáll-e Tajvanon, noha ez nem szerepel a hivatalos programban. A Reuters szerint Pelosi végül tényleg Tajvanra látogat, legalábbis tajpeji sajtóforrások ezt sugallták.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-csien minderre azt mondta, hogy „durva beavatkozás lenne Kína belügyeibe", ha az amerikai politikus Tajvanra látogatna, és figyelmeztetett, hogy ez „nagyon komoly fejleményekhez és következményekhez” vezetne.

„Szeretnénk még egyszer elmondani az Egyesült Államoknak, a kínai hadsereg soha nem lesz tétlen és Kína határozott válaszokat és erős ellenlépéseket fog tenni szuverenitásának és területi integritásának védelmében” – fogalmazott. Arra a kérdésre, milyen lépésekről lehet szó, azt felelte, „kivárjuk, oda merészkedik-e, és akkor meglátjuk” – írja a Reuters nyomán a Népszava

(Kiemelt képünk illusztráció. Tajvani katonák a városi hadviselést gyakorolják egy hadgyakorlaton a dél-tajvani Kaohsziungban 2022. január 6-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.