Szükségállapotot vezettek be a majomhimlő miatt

New York és Illinois után Kalifornia államban is szükségállapotot hirdettek a majomhimlő terjedése miatt.

2022. augusztus 2., 10:02

Szerző:

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a majomhimlő terjedése miatt hétfőn – írta a New York Times. Ezzel Kalifornia lett a harmadik állam az elmúlt négy napban, amely intézkedéseket vezet be a majomhimlő terjedése miatt.

New York-ban pénteken, Illinoisban pedig hétfőn rendeltek el rendkívüli állapotot. „A kaliforniai kormány minden szinten dolgozik a majomhimlő terjedésének lassításán, kihasználva a koronaírus-világjárvány idején megerősödött tesztelési rendszerünket, a kontaktok nyomon követését és a közösségi partnerségeket, hogy a legveszélyeztetettebbek kerüljenek elsőként vakcinához” – mondta Newsom nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy továbbra is együttműködnek a szövetségi kormánnyal, hogy minél több oltóanyagot tudjanak biztosítani, valamint felhívják a figyelmet a járványra és hogyan lehet ellene védekezni.

Május óta több mint hatezer majomhimlős esetet regisztráltak globálisan, amelynek csaknem fele Kaliforniából, Illinoisból és New Yorkból ered. A vírusnak viszont eddig még nem volt halálos áldozata az Egyesült Államokban. 

(Kiemelt kép: Emberek sorban állnak, hogy megkapják a majomhimlő elleni védőoltást a Balboa Sportközpontban a kaliforniai Los Angeles Encino városrészében 2022. július 27-én. Fotó: Robyn Beck / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.