Ezek az élelmiszerek sosem romlanak meg
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek nagyon hosszú a szavatossági idejük, ezek például szinte sosem romlanak meg.
Minden élelmiszer csomagolásán szerepel a gyártási, illetve a lejárati idő. Utóbbit érdemes szigorúan kezelni, hiszen a romlott ételek több problémát, betegséget is okozhatnak. Azonban vannak olyan élelmiszerek, melyek igazán sokáig elállnak, ezekről a focus.de írt.
Sosem romlanak meg ezek az élelmiszerek
A jól felszerelt kamra számos előnnyel jár, beleértve a kevesebb élelmiszer-pazarlást és azt, hogy ritkábban kell boltba járni. Vannak olyan termékek, amelyek alapvetőnek számítanak, különösen azért, mert gyakorlatilag sosem romlanak meg, persze csak abban az esetben, ha megfelelően vannak tárolva.
Fontos, hogy ezekre a termékekre is ráírja a gyártó, hogy meddig őrzik meg a minőségüket. Ám a lap kihangsúlyozza a cikkében, hogy nem jelenti azt, hogy innentől kezdve a termék már nem ehető. A minőségmegőrzési dátum a gyártó garanciája arra, hogy a termék minősége eddig az időpontig változatlan marad – azaz nem romlik meg, megőrzi színét, ízét, állagát.
Méz
A méz valószínűleg a korlátlan eltarthatóságú termék legismertebb példája. Az, hogy sokáig fogyasztható, nagy valószínűséggel az alacsony nedvességtartalmának és magas cukortartalmának köszönheti, amelyek gátolják a baktériumok növekedését. Ha a mézet légmentesen tároljuk, gyakorlatilag korlátlan ideig fogyasztható.
Só
Egyetlen konyhából sem hiányozhat, és a mézhez hasonlóan, szintén nem romlik meg. Ásványi anyagból (nátrium-klorid) áll, amely sem nem bomlik, sem nem romlik. Fontos, hogy a sót szárazon tároljuk, mert a nedvesség csomósodást okozhat.
Ecet
Savassága meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását, és a konyhában bármikor használható. Ez különösen igaz a fehér ecetre. Az ízesített eceteknek is hosszú a szavatossági ideje, de hűvös, sötét helyen kell tárolni.
Rizs
Különösen a fehér rizs olyan élelmiszer, amely szinte soha nem romlik meg. Száraz, hűvös és légmentesen záródó csomagolásban megfelelően tárolva a fehér rizs évekig vagy akár évtizedekig is eláll. A barna rizs a magasabb zsírtartalma miatt rövidebb eltarthatósági idővel rendelkezik, de megfelelő tárolás esetén hosszú hónapokig megőrzi minőségét.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pexels)