Kínai kutatók megalkották a génszerkesztett rizst: itt a legújabb szuperélelmiszer?

A precíziós génszerkesztéssel kifejlesztett rizs áttörés lehet a jövőbeli élelmiszer-innovációk előtt.

2025. március 2., 14:21

Szerző:

Kínai kutatóknak sikerült olyan rizsfajtát létrehozniuk, amely túlnyomórészt Q10 koenzimet termel – számolt be a hírről a hvg.hu az Interesting Engineeringre hivatkozva. A lap hozzáteszi, a Q10 koenzim egy olajban oldódó vitaminszerű anyag, antioxidáns, amelynek hiányát az emberi szervezetben korábban már számos kutatás összekapcsolta például a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. A precíziós génszerkesztéssel elért áttörés utat nyithat a jövőbeli innovációk előtt az olyan alapvető termények terén, mint a búza, a kukorica és a különféle zöldségek. 

A Q10 koenzim az emberi szervezetben is előfordul, szintje azonban az idő előrehaladtával csökkenni kezd. Bár bizonyos élelmiszerek (például halak, húsok, diófélék) tartalmaznak Q10-et, a gabonák általában egy kapcsolódó vegyületet, a Q9 koenzimet termelik, amely nem tudja javítani a szív egészségét. 

A rizs mentheti meg az embert

A hvg.hu idézi a Cell tudományos lapban megjelent publikációt is, amelyben a Kínai Tudományos Akadémia tudósai azt írták, hogy összesen 134 növénymintát elemeztek, amelyek 67 növénycsaládból származnak. A kutatók felfedezték, hogy egyes fajok nagyobb mennyiségben termelnek Q10-et, ami a jelek szerint egy ősi tulajdonság lehet, amit bizonyos növények, például az avokádó és a fahéj megőriztek. Más növények viszont elvesztették ezt a képességüket, és mára már csak Q9-et termelnek.

Bár az emberek általában napi 3-6 milligramm Q10-et fogyasztanak el az étkezések során, egyes tanulmányok szerint az optimális napi bevitel megközelítheti az 500 milligrammot. Mivel a rizs, a búza és a kukorica együttesen a globális kalóriabevitel több mint felét teszik ki, ezek módosítása elősegítheti a nagyobb mennyiségű Q10 bevitelét. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Vie Studio / Pexels)