Elszabadult a majomhimlő, kihirdették a veszélyhelyzetet

New York állam kormányzója, Kathy Hochul veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt. 

2022. július 31., 07:14

Szerző:

New York kormányzója azután hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy az állam egészségügyi főtisztviselője „a közegészségügyet veszélyeztető fenyegetéssé” nyilvánította a majomhimlőt, írja az Index. Kathy Hochul szerint a veszélyhelyzet kihirdetése után az állami szervek hamarabb tudják megtenni a szükséges lépéseket a majomhimlő terjedése ellen, valamint az oltási kampány lebonyolítása is gördülékenyebbé fog válni

 A majomhimlő elleni oltásokat még nem kezdték el beadni, de regisztrálni már lehet a vakcinákra. 

 A veszélyhelyzet kihirdetését az indokolhatja, hogy New York államban regisztrálták a legtöbb majomhimlős esetet az Egyesült Államokban. Eddig 1345 embernél mutatták ki a fertőzést, miközben országszerte összesen 5189 esetet regisztráltak. New Yorkban egyelőre 170 ezer vakcina beadását tervezik, de ez a szám a jövőben még növekedhet, írja a lap. 

Magyarországon eddig 33 esetben mutatták ki a fertőzést. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Himlővírus. Fotó: ROGER HARRIS / SCIENCE PHOTO LIBRA / RHR / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.