Szokatlanul magas sugárzást mértek Csernobilban

A jelenség ugyan problémát okoz, folytatni kell a monitorozását, de a jelentések szerint nem fenyeget az 1986-oshoz hasonló katasztrófa.

2021. május 12., 12:13

Szerző:

Szokatlanul magas sugárzást mértek a csernobili atomerőmű egyik alagsori szobájában, ami azt jelenti, hogy az érintett teremben újra beindult a maghasadás - írta a 24.hu a IFLScience cikke alapján.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a folyamatot, de lehetséges, hogy a száradás segíti a maghasadást. Az egyik lehetséges megoldás, hogy egy robottal lyukakat fúrnak a radioaktív anyagba, azokba pedig bórból készült rudakat engednek. A reaktorokban ilyeneket használnak szabályzórúdként.

A jelenség ugyan problémát okoz, és folytatni kell a monitorozását, de nem kell attól tartani, hogy az 1986-oshoz hasonló katasztrófa fenyeget.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Genya Savilov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.