Fordulat Svédországban: lemondott a miniszterelnök

Távozik Magdalena Andersson, miután a szavazatok összesítése nyomán kiderült, vasárnap a jobboldal került többségbe a stockholmi parlamentben. Évtizedek balközép kormányzásának szakad vége ezzel.

2022. szeptember 14., 20:12

Szerző:

Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget.

A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből - mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Andersson hozzátette, elismeri, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezette jobboldali koalíció a választás győztese. Ezzel megnyílt az út Jimmy Åkesson előtt a kormányfői tisztségre. Persze erre csak akkor kerül sor, ha a jobboldali blokk elég változatos erői, a Mérsékeltek, a Svéd Demokraták, a Kereszténydemokraták és a Liberális Párt megegyezésre jutnak.

A Szociáldemokratáknak a miniszterelnök lemondása után is jó esélyük van megtartani hatalmukat, ugyanis Andersson pártja 20 százalékkal a második erő, és sokkal valószínűbbnek tűnik jelenleg, hogy a Svéd Demokraták helyett a jobboldali blokk egy-két pártja inkább velük formálná meg az új kormánykoalíciót.

(Kiemelt kép: Magdalena Andersson svéd miniszterelnök. Fotó: Erik SIMANDER / TT NEWS AGENCY / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.