Svédországban megkezdődtek a parlamenti választások

Svédországban vasárnap megkezdődtek a parlamenti választások, a legutóbbi közvélemény-kutatások fej fej melletti küzdelmet jósolnak a Magdalena Andersson miniszterelnök vezette, kisebbségi kormányzást folytató svéd szociáldemokraták és szövetségeseik, valamint a jobboldali ellenzéki blokk erői között.

2022. szeptember 11., 10:56

Szerző:

Az exit poll eredményeit várhatóan nem sokkal a voksolás lezárása után nyilvánosságra hozzák, és este már a választás részeredményeire is lehet számítani.

Megújuló energia és adócsökkentés a választási ígéretek közt

Andersson kampányígéreteiben egyebek között a megújuló energiaforrások bővítése szerepel.

A legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson adócsökkentést, az oktatás fejlesztését és „klímatudatos nukleáris energiát” ígért. Emellett mindkét politikus a bűnözés elleni határozottabb fellépés fontosságát hangsúlyozta.

Az országban tavaly júniusban alakult ki kormányválság, miután az előző, szintén szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven hétéves kormányzás után június végén elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A legutóbbi, 2018. szeptember 9-én tartott parlamenti választásokon az ellenzéki jobbközép és a kormányzó baloldali koalíció közel azonos számú voksot kapott, előretört a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták (SD) párt. A 349 tagú parlamentbe a baloldali blokk 144 (a Svéd Szociáldemokrata Párt 100, a Baloldali Párt 28, a Zöld Párt 16) képviselőt küldhetett, a konzervatív Szövetség koalíció 142 (Mérsékelt Párt 70, Centrum Párt 30, a Kereszténydemokraták 22, a Liberálisok 20) mandátumot kapott. Az SD 62 képviselői helyhez jutott.

(Kiemelt fotónk: Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője és Magdalena Andersson szociáldemokrata miniszterelnök a kormányfőjelöltek televíziós vitaműsorában. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Christine Olsson)

Tegnap 20:42

Az orosz erők pénteken kora este a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségét lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel, a támadásban egy 37 éves férfi életét vesztette, egy 42 éves férfit pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram mikroblogon.

Tegnap 20:14

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta csütörtökön a Washington Post.

Tegnap 19:59

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

Tegnap 19:03

Traktort adott ajándékba Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz hivatali partnerének, Vlagyimir Putyinnak 70. születésnapja alkalmából – jelentette pénteken a Belta fehérorosz állami hírügynökség.