Szorosan de nyernek a balközép kormánypártok, a szélsőjobb második Svédországban

Publikálták az exit poll adatokat a svédországi választások urnazárása után.

2022. szeptember 11., 21:48

Szerző:

A balközép pártok szoros győzelmét jelzik a vasárnap tartott parlamenti választáson a voksolás utáni megkérdezésen alapuló felmérések (exit poll), amelyek szerint a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták (SD) párt végezhet a második helyen.

Az SVT svéd közszolgálati televízió felmérése szerint a balközép blokk a voksok 49,8 százalékát szerezte meg, míg az ellenzéki jobboldali pártok pedig együttesen 49,2 százalékot tudhatnak magukénak.

A TV4 helyi kereskedelmi televízió felmérése 50,6 százalékot és 48 százalékot jelzett előre.

Az SVT adatai szerint a Magdalena Andersson hivatalban lévő kormányfő vezette Svéd Szociáldemokrata Párt a voksok 29,3 százalékát szerezte meg. A többség megszerzéséhez 175 mandátumra van szükség a 349 tagú parlamentben. Andersson és szociáldemokrata kisebbségi kormánya ezért eddig rá volt utalva a Centrum Párt, a Baloldali Párt és a Zöld Párt külső támogatására.

Előre tört a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták (SD) párt, amely az exit poll szerint 20,5 százalékkal második helyen végzett és ezzel a párt eddigi történetének legjobb eredményét nyújtotta. A legnagyobb ellenzéki párt, az Ulf Kristersson vezette konzervatív Mérsékelt Párt 18,8 százalékos eredményt érhetett el, ami 2002 óta a párt legrosszabb teljesítménye.

(Kiemelt kép: A svéd Szociáldemokrata Párt szimpatizánsai reagálnak az exit pollokra a párt eredményváróján 2022. szeptember 11-én. Magdalena Andersson miniszterelnök pártja csak nagyon kicsit javított eddigi legrosszabb, legutóbbi eredményén az exit pollok szerint. Fotó: Claudio BRESCIANI / TT News Agency / AFP)

Elon Musk, a Tesla Inc. alapítója és vezetője áll a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.