Közös hadgyakorlatot tartott Svédország, Finnország és Nagy-Britannia

A brit csapatok részt vettek a svéd és a finn fegyveres erőkkel közösen tartott, az Éber Kés (Vigilant Knife) kódnevű hadgyakorlaton – vált ismertté vasárnap.

2022. szeptember 4., 08:24

Szerző:

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hadgyakorlat a hadseregek közötti együttműködés megerősítését szolgálta, mivel Svédország és Finnország egyaránt pályázik a NATO-csatlakozásra.

A parancsnoki gyakorlatot augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartották az észak-finnországi Rovaniemiben és Rovajarviban.

A gyakorlatot az ukrajnai háború hátterében rendezték meg, amely Európa-szerte kiélezte az orosz agresszióval szembeni, a kontinens biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

Ben Wallace brit védelmi miniszter elmondta: miközben Európában háború dúl, fontosabb, mint valaha, hogy megerősítsük nemzetközi partnerkapcsolatainkat. Üdvözöljük Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, és továbbra is együtt fogunk gyakorolni, hogy készen álljunk a közös biztonsági kihívásokra.

Az Éber kés hadgyakorlat felbecsülhetetlen értékű lehetőség volt az Egyesült Királyság személyi állománya számára, hogy fejlessze készségeit és tapasztalatait a hideg időjárási körülmények közötti hadviselés terén, lehetővé téve számára, hogy finn és svéd kollégáikkal együtt hatékonyak legyenek a harctéren – tette hozzá a brit védelmi tárca vezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Johan NILSSON / TT hírügynökség / AFP)

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.

2022. október 2., 10:43

Legalább huszonhatan meghaltak és tizenhatan súlyosan megsérültek, amikor felborult és egy tóba süllyedt egy zarándokokat szállító traktor India északi részén – közölték a helyi hatóságok.