Áramütés végzett legalább 26 emberrel

Leszakadt egy kábel a piacon. 

2022. február 2., 15:58

Szerző:

Legalább 26 embert halálos áramütés ért szerdán, amikor egy magasfeszültségű kábel leszakadt, és egy piacot átszelő vízelvezető árokba zuhant a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa nyugati részén – közölte Charles Mbutamuntu, a tartományi kormányzat szóvivője.

A leszakadt kábel árammal terhelt része belezuhant a reggeli esőzéstől teli vízelvezető árokba Matadi-Kibala piacán. Az ügyben nyomozást indítottak, hogy előállíthassák a felelősöket. Az egyik árus a hatóságokat okolta a szerencsétlenségért.

Szerinte a városvezetés tétlenül nézi, hogy az esőzések alkalmával a szennyes víz elárasztja a piacot, ahelyett, hogy kitisztítanák az eldugult vízelvezető árkot.

Matadi-Kibala piacát sok kinshasai lakos látogatja az ország más részeiből érkező élelmiszerek miatt.

Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság más részeihez hasonlóan, rosszul karbantartott, helyenként csupasz kábelek futnak végig az utcákon. Amikor a fővárosban esik az eső, számos negyedet eláraszt a csapadékvíz a gyarmati korszakból származó és eldugult vízelvezetők miatt.

(Kiemelt kép: Kadutu központi piacának látképe a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2021. november 5-én. Fotó: Guerchom NDEBO / AFP)