Fejkendő nélkül jelent meg egy nő Iránban, megkorbácsolták érte

Középkori kínzásokkal büntetik Iránban a nőket, ha nem tesznek eleget fejkendőviselési kötelezettségüknek.

2024. január 7., 19:17

Szerző:

Iránban 74 korbácsütésre ítélte az igazságszolgáltatás Roja Hesmati, kurd aktivistát, azért mert nem viselt fejkendőt. Az emberi jogi aktivisták arról számoltak be szombaton, hogy a korbácsolás nagy felháborodást váltott ki – írta meg az Index.

 

Az Igazságügyi hatóság honlapja, a Mizan Online azt írta, hogy „a büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre”.

Az iráni közösségi médiában óriási felháborodást váltott ki az eset. Hesmatit – miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt – áprilisban letartóztatták a Sarg című napilap jelentése szerint.

Ezt követően az aktivista számos jogi váddal szembesült. Ügyédje, Masziar Tatati úgy nyilatkozott, hogy a fellebbezés sikeres volt a 13 éves börtönbüntetés ellen. Viszont a korbácsütés érvényben maradt az erkölcsi vétségek okán.

Hesmati az ítéletről Facebook-oldalán számolt be, de az oldalt már nem lehet elérni. 

Azt a helyet ahol megkorbácsoltak „középkori kínzókamrának” nevezte. Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. 

2022 szeptemberében az iráni hatóságok kendőviselési szabályok megsértése miatt őrizetbe vették a kurd százmazású Mahsza Aminit, akit a fogságban szemtanúk szerint súlyosan bántalmaztak. A nő sérüléseibe belehalt.

A legsúlyosabb tiltakozásokat indította el halála évtizedek óta a a közel-keleti országban. A megmozdulásokat érőszakkal fojtották el a hatóságok. A fejkendőviselési kötelezettség ellen egy több nő tiltakozik.

(Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP)