Az iráni hatóságok szerint nem ütések okozták Mahsza Amini halálát

„Egyéb betegségek” okozta agyi oxigénhiány, és nem verés okozta Mahsza Amini, az iráni erkölcsrendészet őrizetében meghalt fiatal kurd nő halálát a pénteken közzétett halottkémi szemle szerint.

2022. október 7., 15:37

Szerző:

„A halál nem fejre vagy más létfontosságú szervre mért ütés miatt állt be” – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség orvosszakértői forrásokra hivatkozva, melyekben megemlítik, hogy Mahsza Amininek 2006-ban agyműtéte volt.

Már a rendőrautóban ütötték-verték

A 22 éves nőt szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, és Amini ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet.

(Kiemelt kép: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt Milánóban 2022. október 1-jén. Aminit szeptember 13-án Iránban azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett, és három nap múlva meghalt. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. MTI/EPA/ANSA/Paolo Salmoirago)