„Szerencsétlen incidensnek” nevezte az iráni rendőrség, hogy agyonvert egy hidzsáb nélküli nőt

Iránban zavargások törtek ki, miután egy fiatal nőt – akit a hidzsábviselés elmulasztása miatt vettek őrizetbe – agyonvertek az erkölcsrendészet autójában. Az iráni rendőrség „Szerencsétlen incidensnek” nevezte a gyilkosságot. 

2022. szeptember 19., 14:09

Szerző:

Szerencsétlen incidensnek nevezte hétfőn az iráni rendőrség annak a fiatal nőnek az esetét, aki azt követően halt meg, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette. Amiatt vették őrizetbe, hogy nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot – jelentette a Fársz iráni félhivatalos hírügynökség. A teheráni rendőrfőkapitány közleményében azt is leszögezte: nem szeretnék, ha hasonló eset újra előfordulna. 

A 22 éves Masa Aminit kedden vették őrizetbe, szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg. A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben. 

Az eset országos felháborodást váltott ki. Amini szombati temetése zavargásokba fulladt, miután a Kurdisztán tartománybeli Szakkezben tüntetők gyűltek össze, és a ceremónián megjelenő nők szolidaritásból levették a fejüket takaró kendőt, amelynek viselésére szigorú szabályok vonatkoznak Iránban. A temetést követően Szakkezben és más városokban is tüntetések robbantak ki: a gyászolók a „halál a diktátorra” jelszót skandálva vonultak az utcákon, ellenezve a nők jogait csorbító törvényeket. 

Kurdisztán tartomány székhelyén, Szanandadzsban pedig a rendőrök könnygázzal oszlatták fel a tüntetők tömegét, és mintegy 500 tiltakozót őrizetbe vettek. A Fársz hírügynökség vasárnap késő esti jelentése szerint a demonstrálók betörték több autó ablakát, és kukákat gyújtottak föl. 

A Fársz egy hétfői híradásában azt jelentette: számos tüntető meggyőződése az, hogy Masa Amini halálát kínzás okozta. 

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett. 

Iránban több nő, köztük például Anahita Hemmati ismert színésznő videót vagy fényképet tett ki a közösségi médiában arról, ahogyan a rendőri őrizetben meghalt fiatal nő melletti szolidaritás jeleként levágja a saját haját.

(Kiemelt képünk: Tüntetés Berlin iráni nagykövetsége előtt. Fotó: N: Paul Zinken/DPA/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.