Iráni tüntetések: az elnök kemény fellépést kért

Ali Khamenei ajatollah szobrait és képeit rongálták a kurd nő meggyilkolása utáni polgári jogi tüntetéseken, Ebraim Raiszi elnök ezt már megelégelte.

2022. szeptember 24., 17:15

Szerző:

Kemény fellépést követelt Ebraim Raiszi iráni elnök az eddig 35 halálos áldozatot követelő iráni tüntetésen a tiltakozók elleb szombaton. A Guardian összefoglalója szerint a Mahsza Amíni iráni erkölcsi rendőrség általi meggyilkolása miatt kitört tiltakozások nyolcadik éjjelén már Ali Khamenei siíta ajatollah szobrát és képmásait támadták, ezzel a teljes forradalmi rezsim legitimitását vonva kétségbe.

A korábbi tiltakozásokon nők tömegesen égették el az államban kötelező viseletként előírt fejkendőiket, és szóban már akkor is a rezsim vezetőinek távozását követelték. Raiszi az iráni állami média szerint egy, a tüntetések során megölt biztonsági ember családjának, telefonos részvétnyilvánítás közben ígérte meg, a jövőben keményebben lépnek fel a tilakozók ellen.

A legnagyobb tüntetés pénteken este is Teheránban történt, itt tízezrek vonultak az utcán, később pedig a biztonsági erőkkel is összecsaptak. Egyes híradások szerint az ország nyugati, Kurdisztán tartományában az etnikai kisebbség egész városokból űzte ki a központi kormányzat biztonsági erőit, erre azonban hivatalos megerősítés még nem érkezett.

Az iráni kormány maga is tízezreket vitt az utcára pénteken, saját hívei a demonstrációk szétverését követelték, és kifejezték hűségüket az Iszlám Köztársaság rezsimje iránt.

Ezen kívül a vallási fővezető, Khamenei Azerbajdzsán tartománybeli szülővárosában, Mashhadban, valamint Tabrizban, Komban, Ahvazban és Iszfahánban is komoly tiltakozásokra került sor. Az iráni belügyminiszter az esettel kapcsolatban fenntartja, a biztonságiak nem gyilkolták meg a nőt.

(Kiemelt kép: Iráni tüntetők égő barikáddal egy közelebbről meg nem határozott városban. Fotó: AFP)

20:55

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.