Amerika odacsap az iráni erkölcsrendészetnek

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön szankciókkal sújtotta az iráni erkölcsrendészetet az iráni nőkkel szembeni elkövetett visszaélések miatt, mondván, hogy a szervezetet tartja felelősnek egy 22 éves lány őrizetben bekövetkezett haláláért.

2022. szeptember 23., 09:17

Szerző:

Mahsza Aminit azért vette őrizetbe a múlt héten a fővárosban, Teheránban az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. A hatóságok tájékoztatása szerint az őrizetben kómába esett és meghalt. A vele történtek miatti közfelháborodás nem csillapodik Iránban, a fővárosban és más városokban napok óta heves tüntetések zajlanak, nők égetik el tömegesen fejkendőiket, és a tömeg sok helyen azt skandálja, hogy „halál a diktátorra!”. 

Az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolta meg az iráni erkölcsrendészetet, hogy megsértette a békés tüntetők jogait. Bejelentette egyben, hogy hét magas rangú iráni katonai és biztonsági tisztségviselővel, köztük az iráni hadsereg szárazföldi erőinek vezetőjével szemben is büntetőintézkedéseket vezetett be. 

„Mahsza Amini bátor nő volt, akinek halála az erkölcsrendészet őrizetében az iráni rezsim biztonsági erőinek újabb brutális cselekedete volt saját népe ellen”

– idézi a minisztérium közleménye Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter külön nyilatkozatban hangoztatta, hogy az iráni kormánynak véget kell vetnie a nők rendszerszintű üldözésének, és lehetővé kell tennie a békés tiltakozást. 

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője, aki névtelenséget kérve nyilatkozott újságíróknak, azt mondta, hogy az elkövetkező napokban további lépésekre kerül sor, de részletekkel nem szolgált. Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormány készen áll-e arra, hogy az irániak számára műholdas internetszolgáltatást biztosítson, a tisztviselő azt mondta: megvizsgálják, mit tehetnek annak érdekében, hogy nagyobb támogatást nyújtsanak azoknak, akik békésen próbálják kifejezni véleményüket. 

Iránban szigorúan korlátozzák a közösségi médiához és egyes tartalmakhoz való hozzáférést, és a NetBlocks internetfigyelő csoport hétfőn az internetkapcsolat „majdnem teljes” megszakításáról számolt be egyes körzetekben. 

Az amerikai szankciókkal sújtott magas rangú iráni tisztviselők között van az erkölcsrendészet vezetője, Mohammad Rosztami Csesmeh Gacsi; az iráni hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka, Kijumar Heidari, és Eszmail Hatib, Irán hírszerzési minisztere. A szankciós listán szerepel még Hadzs Ahmed Mirzaei, az erkölcsi rendőrség teheráni részlegének vezetője Amini fogva tartása és halála idején, továbbá Szalar Abnus, az iráni Bászidzs nevű önkéntes félkatonai szervezet parancsnokhelyettese; valamint Kaszem Rezai és Manusehr Amanollahi az iráni rendfenntartó erőktől. 

Az amerikai pénzügyi tárca közlése szerint az említett tisztségviselők minden olyan vagyonát és vagyoni érdekeltségét, amely az Egyesült Államok joghatósága alá tartozik, zárolták. Azok a külföldi pénzintézetek, amelyek tudatosan jelentős tranzakciót segítenek elő, vagy jelentős szolgáltatásokat nyújtanak a büntetőintézkedések alá vont személyeknek, amerikai szankciókkal sújthatók – egészítette ki közleményét az amerikai minisztérium.

(Az iráni erkölcsrendészet egyenruhásaival beszél egy nő Teheránban 2007. április 23-án. Irániak ezrei tiltakoznak Mahsza Amini, halála miatt, akit a rendőri bántalmazás áldozata lett, miután előállították azért, mert nem előírászserűen viselte az Iránban kötelező, a hajat is eltakaró fejkendőt. Fotó: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.