Lemondta az iráni elnök az interjút, mert a műsorvezető nem volt hajlandó hidzsábot viselni

Ebrahim Raiszi iráni elnök interjút adott volna a CNN-nek, majd lemondta az interjút, miután a műsorvezető megtagadta, hogy kendővel takarja el a haját. Iránban napok óta tüntetnek a kötelező fejkendőviselés ellen, miután a 22 éves Masha Aminit előállította az erkölcsrendészet a kendő helytelen viselése miatt és az aközben elszenvedett bántalmazásokba belehalt. 

2022. szeptember 23., 07:35

Szerző:

Iránban napok óta tüntetések zajlanak, miután Mahsa Amini, egy kurd származású 22 éves nő pénteken meghalt, mert az iráni erkölcsrendészet emberei helytelen fejkendő-viselet miatt bevitték a fogdába „morális eligazításra”. A halála után kitört tiltkozási hullám már legalább 20 városra átterjedt, az összecsapásokban többen meghaltak – emlékeztet a hvg.hu. Éppen ezért volt sokatmondó, hogy elmaradt az iráni elnök, Ebrahim Raiszi és Christiane Amanpour, a CNN műsorvezetőjének beszélgetése, vagyis elsősorban annak indoka miatt.

Az esetről az iráni-amerikai műsorvezető Amanpour Twitter-csatornáján számolt be. A stáb az ENSZ Közgyűlésre érkező elnök interjújára várt, már 40 perccel voltak a tervezett kezdés után, amikor az iráni delegáció egyik embere közölte a műsorvezetővel, hogy legyen szíves felvenni a fejkendőt az iráni elnök jelenlétében, a szent Muharram és Safar hónapok iránti tiszteletből. Amanpour visszautasította a kérést, mondván

„New Yorkban vagyunk, ahol semmiféle, a fejkendőkre vonatkozó szabályozás nincs érvényben és korábban egyetlen iráni elnök sem kért tőlem ilyet, amikor Iránon kívül készítettem velük interjút”

– mondta a veterán riporter.

Az elnöki kísérethez tartozó összekötő ekkor közölte, hogy ha Amanpour nem veszi fel a fejkendőt „különösen a jelenlegi helyzetre való tekintettel”, akkor az interjú nem fog megtörténni. „Úgyhogy továbbálltunk. A tüntetések folytatódnak, embereket ölnek meg, ez egy fontos pillanat lett volna, hogy Raiszi elnökkel beszéljünk” – zárt sorait Christiane Amanpour, a CNN műsorvezetője.

(Tüntetés a kölni Dóm előtt 2022. szeptember 21-én, a németországi Kölnben, hogy tiltakozzanak Masha Amini őrizetben bekövetkezett halála ellen. (Fotó: Ying Tang/NurPhoto/AFP)