Az életükkel játszanak, mégis a jogaikért szelfiznek az iráni nők

Az iráni tüntetésekkel együtt az országban élő nők közösségi média kampánnyal igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mi történik Mahsza Amini halála óta Iránban. Kevés ország van a világon, ahol elvihet a rendőrség egy szelfi miatt. Ezekből a posztokból válogattunk egy párat.

2022. november 21., 15:49

Szerző:

Mahsza Aminit, a 22 éves nőt szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a kurd nőt már a rendőrautóban megverték, majd kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Halála nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, melyek azóta is folytatódnak. Az iráni tüntetésekről szinte naponta érkeznek hírek halálos áldozatokról vagy sérültekről, a helyzet egyre durvább. 

Bár az állam kíméletlenül próbálja leverni a megmozdulásokat, az iráni lányok, nők és asszonyok a közösségi médián és az utcán is folyamatosan azzal tiltakoznak, hogy fedetlen fővel, kiengedett hajjal készítenek fotókat egymásról. A tét nem kevesebb, mint az életük és a szabadságuk. Erre bizonyítékul szolgálhat ez a november 16-án a Twitteren közzétett videó, amiben az erkölcsrendészet erőszakosan lép fel egy nővel szemben, mert nyilvános helyen fedetlen fővel mutatkozott.

Az alábbiakban egy válogatást közlünk az elnyomás ellen tiltakozó, életüket kockáztató iráni lányokról, nőkről és asszonyokról: 

Olyan híres, szimbolikus épületek előtt, mint a Teherán Torony...

...vagy az Azadi torony.

De nem csak az utcán, hanem az osztályteremben is kifejezésre juttatják a véleményüket a rezsimmel szemben.

 (Kiemelt képünk: teheráni lányok a béke szimbólumával, hijab nélkül a nyilvánosság előtt mutatkozva tiltakoznak a rezsim ellen az Azeri Torony előtt. Forrás: Voice of Persia Facebook)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.