Durvul a helyzet Iránban, a tüntetéseken megöltek temetése újabb tüntetésekbe torkollik

Rendszerellenes megmozdulások törtek ki pénteken Iránban azoknak a fiataloknak a temetésén, akiknek a biztonsági erők okozták a halálát a tüntetések leverése során – jelentette a nemzetközi és a helyi média.

2022. november 18., 20:19

Szerző:

Iránban szeptember 16-a óta tart a tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben halt meg. 

A hatóságok „zavargásokról” beszélnek. Az oslói székhelyű Iran Human Rights (IHR) civil szervezet viszont eddig már több mint 15 ezer tüntetőt tartóztattak le. A civilszervezetek szerint több száz tüntető vesztette életét az erőszakos hatósági fellépések következményeként. 

A közösségi médiában terjedő több videofelvételen több száz tüntető látható a 9 éves Kian Pirfalak pénteki temetésén a délnyugati Izeh városában. 

Az iráni állami média arról számolt be, hogy szerdán Izehben hét ember meghalt és többen megsebesültek, köztük a biztonsági erők emberei egy lövöldözésben. A hatóságok szerint „terroristák” robbantották ki a lövöldözést, de részleteket nem közöltek. Az áldozatok között volt Pirfalak is. A hatóságok 11 embert őrizetbe vettek akkor. 

A gyermek anyja, Zeinab Molaei viszont arról számolt be, hogy a biztonsági erők megállították az autón utazó családot, és azt mondták a tagjainak, hogy saját biztonságuk érdekében hajtsanak el, mert a közelben tüntetés zajlik. Amikor visszafordultak, a biztonsági erők tüzet nyitottak a járműre – tette hozzá az asszony a félhivatalos Farsz hírügynökség jelentése szerint. 

Az északi Tabrizban rezsimellenes jelszavakat skandált a tömeg egy orvostanhallgató temetésén, akinek haláláért az aktivisták a biztonsági erőket okolják. 

Az északnyugati Mahábádban sokan kísértek utolsó útjára egy másik tüntetőt, akit a rendőrök öltek meg előző nap – közölte a norvég székhelyű Hengav kurd jogvédő civilszervezet. 

További megmozdulás volt a délkelet-iráni Záhedánban, ahol a résztvevők iráni zászlókat téptek le az épületekről – írta az Iran Human Rights. 

A Tasnim félhivatalos helyi hírügynökség azt jelentette, hogy Nyugat-Iránban meghalt a Forradalmi Gárda – a rendszer hatalmát védelmező elithadsereg – egyik helyi tisztségviselője, Náder Beirami, mert a „randalírozókkal” történt összecsapások során halálra késelték Szahne városában. A támadót letartóztatták.

(Egy tüntető díszes arcfestést visel a Mahsza Amini halála ellen tiltakozók felvonulásán Iránban. Amini 2022. szeptember 16-án halt meg az iráni erkölcsrendészet őrizetében, miután letartóztatták a hidzsáb - az iráni törvények értelmében - nem megfelelő viselése miatt, ami tiltakozásokat váltott ki Iránban és világszerte. Fotó: Allison Bailey/NurPhoto/AFP)

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.