Levette a hidzsábot két iráni színésznő, letartóztatták őket

Politikai tiltakozásból megtagadták az iszlám diktatúrában kötelező fejfedő viselését, ismertségük ellenére letartóztatták őket.

2022. november 21., 08:58

Szerző:

Két ismert színésznőt, Hengameh Gáziánit és Katajun Riáhit tartóztatott le az iráni rezsim, mivel a közösségi médiában fejfedő (hidzsáb) nélküli videót tettek közzé. Az országban a nőknek mindenhol kötelező a fejfedő viselése, de ők politikai tiltakozásból megtagadták ezt.

Az állami IRNA hírügynökség szerint a két színésznőt „provokatív viselkedés” miatt vitte el a karhatalom.

Gaziáni szombaton tett közzé Instagram-videót, amelyen eltávolítja fejfedőjét. „Talán ez lesz az utolsó bejegyzésem – írta. – Ettől a pillanattól kezdve, bármi is történik velem, tudjátok, hogy, mint mindig, az utolsó leheletemig az iráni néppel vagyok,” – irta a videóhoz.

Korábbi bejegyzéseiben az országos tüntetéseket erőszakkal megállítani igyekvő rezsimet „gyerekgyilkosoknak” nevezte. Katajun Riáhit és őt is az ellenzékkel való tiltott kapcsolattartással és a tüntetések támogatásával is vádolják. Riáhi Gáziánit követően hasonló, a fejfedő eltávolítását megörökítő fotót tett közzé.

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet adatai szerint az országban szeptember óta folyamatosan tartó tiltakozásoknak eddig 378 halálos áldozata volt.

(Kiemelt kép: Hengameh Gaziani iráni színésznőt letartóztatták, miután tiltakozásból videót tett közzé muszlim fejfedője eltávolításáról Iránban. Fotó: Hengameh Gaziani, Instagram)