Máig őrízetben a Mahsza Amini agyonveréséről író újságírónők

Az ENSZ által megbízott tényfeltáró testület szerint az iráni hatóságok még mindig elfojtják a rendőri őrizetben meghalt Mahsza Amini ügye miatt tavaly ősszel kirobbant tüntetéseket, és megtorló intézkedéseket foganatosítanak azokkal szemben, akikről azt gyanítják, hogy közük lehet a kormányellenes megmozdulásokhoz.

2023. július 5., 16:15

Szerző:

A testület szerdai beszámolójában felszólította az iráni hatóságokat, hogy hagyjanak fel a tüntetésekkel összefüggésben halálra ítélt emberek kivégzésével. A csoport azt közölte, hogy információik szerint a hatóságok sietve lezavart eljárások, illetve kínzással kicsikart vallomások alapján ítéltek halálra és végeztek ki hét tüntetőt. 

Szara Hosszain, az iráni tüntetések idején elkövetett jogsértések ügyében vizsgálódó csoport vezetője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt Genfben elmondta, azt is kérik az iráni hatóságoktól, hogy tegyék hozzáférhetővé az elítéltekre vonatkozó bírósági aktákat, határozatokat és bizonyítékokat, mert eddig ezekre vonatkozóan semmiféle hivatalos közlés nem jelent meg. Követelték továbbá mindazoknak a szabadon engedését, akiket amiatt tartanak fogva, hogy gyakorolták a békés gyülekezéshez való jogukat vagy tudósítottak a tüntetésekről. 

Aminit tavaly szeptemberben a kendőviselési szabályok megsértése címén vették őrizetbe, és szemtanúk szerint súlyosan bántalmazták, majd rövid időn belül meghalt. A halála nyomán kirobbant tüntetéshullám a legnagyobb az Iszlám Köztársaság 1979-es kikiáltása óta. A tiltakozások során több száz embert megöltek, ezreket őrizetbe vettek. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa tavaly november végén döntött arról, hogy nemzetközi tényfeltáró csoportot bíz meg az iráni tüntetésekkel összefüggésben. 

A csoport vezetője kijelentette: tíz hónappal az eset után továbbra is semmibe veszik Mahsza Amini családjának az igazsághoz való jogát. A fiatal nő halála körülményeinek kivizsgálása nem transzparens, máig őrizetben tartják azt a két újságírónőt például, akik elsőként adtak hírt az esetről.

(Kiemelt képünk: Egy tüntető díszes arcfestést visel a Mahsza Amini halála ellen tiltakozók felvonulásán Iránban. Amini 2022. szeptember 16-án halt meg az iráni erkölcsrendészet őrizetében, miután letartóztatták a hidzsáb - az iráni törvények értelmében - nem megfelelő viselése miatt, ami tiltakozásokat váltott ki Iránban és világszerte. Fotó: Allison Bailey/NurPhoto/AFP)