Putyin: Ukrajna „terrortámadást” követett el a kercsi híd ellen

Az orosz elnök vasárnap este kommentálta először a híd szombati, kora hajnali felrobbantását, Ukrajna belbiztonsági szolgálatát hibáztatja.

2022. október 9., 19:59

Szerző:

„Ukrajna belbiztonsági szolgálats, az SZBU terrortámadást követett el az orosz civil infrastruktúra elpusztítására” – mondta vasárnap este Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televízión közvetített sajtótájékoztatón, amit a moszkvai kormányzat terrorelhárító tanácsa jelenlétében tartott.

Putyin leszögezte azt is, szerinte a felelős az ukrán kormány, közelebbről annak belbiztonsági szolgálata, az SZBU volt.

A kercsi hidat, amely az Oroszország által 2014-ben annektált, ukrajnai Krím-félszigetet köti össze az orosz szárazfölddel vasúton és közúton is, október 8-án, kora reggel rázta meg óriási robbanás. A robbantás következtében a Krímből Oroszország felé vezető egyik sáv a tengerbe is omlott, míg a vasúti rész könnyebben rongálódott meg.

Szombaton a kijevi Ukrajinszka Pravda már úgy írt a robbantásról mint amit az SZBU követett el. Noha ez megerősítést még nem nyert, Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának több munkatársa, majd maga az elnök is úgy utalt a cselekményre, mint amit Ukrajna kormánya követhetett el.

Erre utal az is, hogy szombaton reggel, pár órával a robbantás után az ukrán posta máris emlékbélyeget bocsátott ki a lerombolt kercsi híd emlékére.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP)