Prigozsin eltűnt: egy hete nem tudni, hol lehet

A Fehér Ház beszámolója szerint egy hete nem tudni pontosan, hol tartózkodhat a Wagner-vezér.

2023. július 1., 10:52

Szerző:

Az Egyesült Államok nem tudja, hol van Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője, aki rövid ideig tartó lázadást vezetett a múlt hétvégén Oroszországban, és egy hete nem volt látható a nyilvánosság előtt – írja a CNN. A támadás után ugyan jelentkezett egy videó üzenetben, melyben azt állította, nem Putyin orosz elnök megdöntése volt a célja, de az nem derült ki, hol készült a videó.

Prigozsint utoljára szombaton látták, amint elhagyta a dél-oroszországi Rosztov-Don városát, miután váratlanul leállította azt a sokak által puccskísérletnek tartott akcióját, amit Moszkva ellen indított. „Nincs tökéletes rálátásunk arra, hol van Prigozsin, vagy hol vannak a harcosai" – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

A fehérorosz elnök tájékoztatása szerint a Wagner-vezér kedden érkezett Fehéroroszországba. Noha Prigozsint ábrázoló videók vagy fotók nincsenek a helyszínről, melyek ezt megerősítenék, a Minszk melletti légitámaszpont műholdfelvételei azt mutatták, hogy két Prigozsinhoz köthető repülőgép szállt le ott kedd reggel. 

Zelenszkij ukrán elnök szombat reggel jelentette be, hogy megerősíti a védelmet az ukrán-fehérorosz határon, miután a zsoldoscsoport katonái megérkeztek Fehéroroszországba.

(Fotó AFP)