Zelenszkij attól tart, hogy a Wagner-csoport északról fog támadni

Megerősítette a védelmet az ukrán elnök a Fehéroroszországgal határos területeken, miután a Wagner megérkezett az országba.

2023. július 1., 07:19

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fokozott biztonsági intézkedések bevezetését jelentette be a fehérorosz-ukrán határon, miután a Moszkvával szövetséges országba érkeztek a Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai a kudarcba fulladt oroszországi lázadásuk után.

A vezérkar döntése alapján Valerij Zaluzsnij főparancsnok és Szerhij Najev tábornok parancsot kapott az északi határ megerősítésére a béke szavatolása céljából - közölte az ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: pénteken az ukrán és külföldi hírszerzéstől, valamint a határőrségtől tájékoztatást kapott a fehéroroszországi helyzetről.

A CNN szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök a Wagner-csoport zsoldosait azért hívta meg hazájába, hogy kiképezze a hadseregét.

A feltételezések szering a Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is Fehéroroszországban tartózkodik, miután egy hete Moszkva ellen indult, de 200 kilométerrel a cél előtt megszakította a támadást és Belaruszba repült.

 

(Fotó: 2023. június 24-én a Wagner-csoport tagjai készülnek elhagyni a Déli Katonai Körzet főhadiszállását, hogy visszatérjenek bázisukra a doni Rostovban. Stringer / Anadolu Ügynökség via AFP)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.