Megüzenték Prigozsinnak, hogy kerülje az emeleteket

Oroszországnak szüksége van a Wagner csoport egységeire, mert csak így őrizheti meg a világban betöltött nagyhatalmi szerepét – mondta Kaiser Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, és jelezte, Jevgenyij Prigozsin mellett nyoma veszett az orosz vezérkari főnöknek is.

2023. június 30., 18:17

Szerző:

Jevgenyij Prigozsin magánhadserege kiemelkedik a méretével, Kaiser Ferenc szerint a Wagnerhez fogható igazán nagy cég, amit nyílt forrásokból lehet tudni,csak egy van, az Egyesült Államokban működő Constellis csoport, amelynek jelenleg nagyjából 22 ezer szerződéses alkalmazottja van világszerte negyven országban. Ahhoz viszont már a háború és a különleges belbiztonsági helyzet is kellett, hogy a Wagner csoport a szombati puccskísérlet idején akadálytalanul meg tudja közelíteni Moszkvát – magyarázta Kaiser Ferenc az Inforádiónak

A zsoldossereg úgy dolgozhatott az alkotmányos tilalom ellenére – Oroszországban törvények tiltják az úgynevezett katonai magánvállalatok működését, mégis 30 és 40 közé becsülik a számukat – hogy az orosz állam és a Wagner között volt egy valószínűleg csak szóbeli megállapodás, amely alapján a csoport működött. Oroszország sokáig tagadta még a Wagner létezését is, sőt Prigozsin is nagyon sokáig tagadta, hogy bármi köze lenne hozzá, aztán egyszer csak bevallotta, hogy az övé. Oroszország nagyon sokáig azt mondta, nem ad pénzt a Wagnernek, de most, a puccs leverése után Putyin elnök elismerte, hogy több milliárd dollárt költött a támogatására.

Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helyéről Kaiser Ferenc szerint nincs ismert információ a puccs óta. Aljakszandr Lukasenka bejelentése szerint Fehéroroszországban van, a magángépe járt is Minszkben, aztán visszatért Szentpétervárra, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kizárja, hogy orosz területre visszatérne, és Fehéroroszországban sincs biztonságban, mert ott az orosz szolgálatok rendkívül erősek.

„Meg is üzenték neki, hogy az első emeletre már ne menjen föl, mert lehet, hogy kiesik az ablakon”

– mondta Kaiser Ferenc, és jelezte, nagyon sok szakértő szerint valamelyik afrikai országba mehet, ahol a Wagnernek van egy nagyobb kontingense.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy

nem csak Prigozsin a puccs eltűntje, hanem Valerij Geraszimov hadseregtábornok, vezérkari főnökről sem tudni a puccs óta és Viktor Szurovikinról sem, aki az ukrán műveletek második számú embere.

A Wagner jövőjéről Kaiser Ferenc úgy vélekedett, hogy nem egyszerű megszüntetni a Wagnert Oroszországon kívül. Oroszország belül egyértelmű a helyzet, július elsejével a fegyveresek vagy aláírják a kontraktust, vagy le kell tenniük a fegyvert. A nagyobb kérdés szerinte az, hogy mi lesz az orosz határokon túli Wagner-egységekkel, amelyek jelen vannak Venezuelában, a Közép- Afrikai Köztársaságban, Csádban, Maliban, Mozambikban, Szíriában vagy Líbiában.

„A Wagnernek több ezer fős külföldi munkát végző egységei vannak, egyfajta meghosszabbított keze a csoport az orosz államnak. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy egy másik oligarcha átveszi a csoporttal, sokkal komolyabb állami kontrollal. A Wagnerre főleg a szubszaharai afrikai térségben óriási szüksége van az orosz államnak, ha meg akarja tartani egyébként folyamatosan zsugorodó nagyhatalmi befolyását”

– elemezte a szakértő a kialakult helyzetet.

Arra is emlékeztetett, hogy az is kérdés, mi lesz hosszabb távon a Wagner névvel. A szakértők egy része azt mondja, hogy mivel egy működő brand – újranyitották egy rövid lezárást követően már vasárnap a toborzóközpontjait – továbbra is megmarad, más szakértők szerint átveszi például a Redoubt csoport, amely a második legnagyobb katonai magánvállalat a Wagner után, vagy a Gazprom, amelynek legalább három katonai magánvállalata van, köztük a Potok, az áramlat, ami szintén több ezer katonát alkalmaz, zömmel Európán kívül, a Gazprom különféle kitermelő platformjaira, kőolajvezetékeire vigyáz.

(Kiemelt képünk: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője elhagyja a Déli Katonai Körzet főhadiszállását 2023. június 24-én az oroszországi Rosztov-on-Donban. Stringer / Anadolu Agency / AFP)