Prigozsin: a cél nem az orosz kormány megdöntése volt

Előkerült a szombati Wagner-lázadást kitaláló Jevgenyij Prigozsin, aki Telegramon egy 11 perces hangüzenetben igyekszik elmagyarázni utólag, szerinte mi történt szombaton.

2023. június 26., 17:55

Szerző:

Nem az volt a célja szombaton Jevgenyij Prigozsinnak és a Wagner-csoportnak, hogy megdöntse Putyint, csupán olyan erődemonstrációt tartottak, amellyel hosszabb távú céljaikat akarták elérni. Ezt állította friss Telegram-üzenetében maga Prigozsin, aki ismeretlen helyről küldte el azt milliók által követett csatornájára.

(Az üzenet angol felirattal itt érhető el.)

Az üzenetben Prigozsin megerősítette, a támadásra egy pénteki rakétacsapás késztette a Wagnert, ami 30 emberüket ölte meg, a zsoldosvezér-milliárdos azt állítja, a csapást az orosz hadsereg rendelte el ellenük. A Moszkva felé tartó menettel és a rosztovi Déli parancsnokság bevételével emiatt az volt a céljuk, hogy bebizonyítsák, nem lehet velük így bánni.

Emellett Prigozsin hangsúlyozta azt is, „szombaton a teljes hadvezetést és a biztonsági szolgálatokat is leblokkoltuk. 200 kilométerre voltunk csupán Moszkvától.” Szerinte ez önmagában erős üzenet, ahogyan az is, hogy nekik szerinte sikerült volna az, ami az orosz hadseregnek 2022. február 24-én, az Ukrajna elleni invázió idején nem, azaz gyorsan bevették volna a fővárost.

Ezzel Prigozsin szerint „megmutatták, hogyan is lehetne ezt csinálni.”

A hangüzenetben Prigozsin elismerte, hogy Lukasenka belarusz elnök közvetítésére vonultak vissza a Wagner-csapatok szombaton este, de leszögezte, eleve nem is az volt a cél, hogy Putyin orosz elnököt megbuktatták. A hangüzenetből feltűnő még, hogy Prigozsin, aki korábban nyíltan követelte Szergej Sojgu hadügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök elbocsátását, most egyiküket sem említette, egy szóval sem.

Az továbbra sem derült ki, Prigozsin a megállapodás értelmében Belaruszban van-e már, esetleg máshol. Sojgu hadügyminisztert az állami hírszolgálat felvételei viszont a kelet-ukrajnai fronton mutatták vasárnap.

(Kiemelt kép: Jevgenyij Prigozsin. Fotó: HANDOUT / TELEGRAM/ @CONCORDGROUP_OFFICIAL / AFP)