Leválthatják az orosz katonai vezetést, utódaik kilétéről pletykálnak

Prigozsin szombati támadása alaposan összezavarta Oroszországot. Az Index orosz pletykákra hivatkozva arra számít, hogy a védelmi minisztert és vezérkari főnököt is leválthatják. 

2023. június 26., 08:38

Szerző:

A Wagner-csoport szombati támadása kihívás elé állítja Szergej Sojgut, Oroszország régóta hivatalban lévő védelmi miniszterét.

Az Index értesülései szerint Alekszej Gyumin, a tulai régió kormányzója, orosz tábornok, a legmagasabb rangú kitüntetés, az Oroszország Hőse birtokosa, valamint a Hazáért Érdemrend IV. fokozatú kitüntetettje válthatja székében Sojgut. Gyumin többek között a vezérkar főigazgatóságának helyettes vezetője, a szárazföldi erők vezérkari főnöke, illetve az orosz védelmi miniszter helyettese is volt. 2016-ban először még csak ideiglenesen kinevezték, majd még ugyanabban az évben megválasztották a Tulai terület kormányzójává. 

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt a pletykák szerint elődje, Szergej Szurovikin válthatja, akire csak Armageddon tábornokként szokás hivatkozni. Őt a hivatalos magyarázat szerint azért váltották le idén év elején a „különleges hadművelet” éléről, mert nem megfelelően végezte a dolgát. A Kremlhez közeli források ezzel szemben azt állítják, hogy már túl nagy volt a hatalma a Kremlen belül, és többször megkerülte Sojgut és Geraszimovot is, ezért kellett eltávolítani.

(Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (j) és Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 27-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)