A Wagner-csoport megtámadta Oroszországot, Lukasenka közbenjárásával Prigozsin visszahívja zsoldosait

Moszkvában parancsot adtak ki Prigozsin elfogására, a városban terrorellenes intézkedéseket vezettek be. Prigozsin a katonai puccsot „Igazságmenetnek" nevezte el, tagadja, hogy puccsot hajtanak végre.

2023. június 24., 08:54

Szerző:

Orosz tévé: távoznak a Wagner zsoldosai Rosztovból

Az orosz állami RT televíziós csatorna arról számol be, hogy a Wagner-csapatok összepakolnak Rosztovban, és a videofelvételeiken látható, hogy a Wagner-katonák a távozásra készülnek.

Prigozsin visszavonul

Megerősítette az AP, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője leállítja zsoldosait, néhány perccel azután, hogy Aljakszandar Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy közvetített egy de-eszkalációs megállapodást. Prigozsin egy hangüzenetben azt mondta, hogy azért állítja le csapatait, hogy elkerülje az „orosz vérontást” írja a The Guardian.

Lukasenka szerint Prigozsin elfogadta a de-eszkalációs javaslatot

Aljakszandar Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-vezér elfogadta azt a javaslatot, hogy „állítsák le a Wagner-vállalat fegyvereseinek mozgását Oroszország területén, és tegyenek további lépéseket a feszültségek de-eszkalálására” – közölte az elnöki hivatal, és hasonló híreket közöltek az orosz hírügynökségek is – írja a The Guardian.

A közlemény szerint Vlagyimir Putyin reggel tájékoztatta Lukasenkát, és az ő jóváhagyásával a fehérorosz elnök tárgyalásokat folytatott Prigozsinnal.

„A tárgyalások egész nap folytatódtak. Ennek eredményeként megállapodásra jutottak arról, hogy Oroszország területén nem szabad véres mészárlást elkövetni” – áll a közleményben.

Sem a Wagner sem Prigozsin nem kommentálta a tárgyalásokat.

Joe Biden telefonoskonferenciát hívott össze

Közleményt adott ki a Fehér Ház, miszerint Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Rishi Sunak brit miniszterelnökkel beszélt telefonon. A vezetők megvitatták az oroszországi felkelés helyzetét, továbbá megerősítették Ukrajna iránti rendíthetetlen támogatásukat.

 

Felrobbant egy híd Voronyezsben

Állítólag oroszok robbantottak fel egy hidat Anninszkij körzetében, Anna falu és Boriszoglebszk városa közötti hidat felrobbantották – írják a Twitteren.

Medvegyev: az egész világ a katasztrófa szélére kerülne, ha az orosz atomfegyverek a Wagner kezébe kerülnének

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szombaton kijelentette, hogy Oroszország nem fogja hagyni, hogy a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-lázadás puccsá vagy globális válsággá váljon – írja a The Guardian a TASZSZ  nyomán.

Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese azt mondta, hogy az egész világ a katasztrófa szélére kerülne, ha az orosz atomfegyverek a Wagner kezébe kerülnének. „Az emberiség történetében még nem volt példa arra, hogy a legnagyobb atomfegyver-arzenál banditák ellenőrzése alatt álljon” – mondta Medvegyev. „Egy ilyen válság nem korlátozódik egyetlen ország határaira, a világ a pusztulás szélére kerül”.

 

Ütközetre készül a Wagner Rosztovban, csecsen erők tartanak feléjük

A csecsen erő, amelynek az Ahmat különleges műveleti egység is része, már átlépte a rosztovi régió határát. Telegram felvételek alapján a Wagner-zsoldosok készülődnek a megszállt város ostromára: lezárták és elaknásították az utakat – írja a 24.hu

 

Moszkva óva inti a Nyugatot a helyzet kihasználásától


Közleményben intette óva az orosz külügyminisztérium a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki.

„Óvjuk a nyugati országokat minden olyan utalástól, hogy a belső orosz helyzet esetleg felhasználható oroszellenes céljaik elérésére” – írják.  Az orosz diplomáciai tárca szerint az orosz társadalom élesen elutasítja a fegyveres felkelés kísérletét, amely szerinte az oroszországi helyzet destabilizálására, az egység megbontására és a nemzetközi biztonság szavatolására irányuló erőfeszítések ellen irányul.

„A lázadás így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik” – szól a szöveg.

A minisztériumi közlemény értelmében a kísérlet nem talál támogatásra sem Oroszországban, sem a józan külföldi politikai erők körében, a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai „különleges hadműveletnek”, ahogy a háborúra hivatkoznak, minden célja teljesülni fog.

„Oroszország folytatja szuverén útját a biztonság szavatolása, tekintélyének megerősítése a nemzetközi színtéren és a többpólusú világrend megteremtése felé. Moszkva nagyra értékeli, hogy szövetségesei és külföldi partnerei megértik ezt az elvi álláspontot” – áll a közleményben.

(mti)

25 ezer katonája lehet a Wagnernek

A BBC szerint a csoportnak becslések szerint mintegy 25 ezer katonája van, ennyiről számolt be pénteken Prigozsin. Januárban a brit védelmi minisztérium becslése szerint a Wagner-csoport 50 ezer katonát irányított – azonban a jelentések szerint közülük mintegy 20 ezren meghaltak az ukrajnai harcok során.

Oroszország teljes haderejét korábban egymillió katonára becsülték, azonban az Ukrajna elleni harcokban legalább 220 ezer katonét vesztett, további 250 van tartalékban. 

A wagneristák által korábban elfoglalt Rosztovban nagyjából ötezer zsoldos lehet, a helyzet feszült a városban: a lakosság két táborra bomlik, egyik fele támogatja a központi hatalom ellen fellázadó zsoldossereget, mások próbálják őket támadásra bírni. A Wagner tagjai parancsot kaphattak, hogy az utcán járőrözés közben próbálják a civilek kedélyeit megnyugtatni, mert a legújabb felvételek szerint kezet ráznak az emberekkel és nyugalomra intik őket városszerte – írja a Mérce.

 

Telefonon beszélt Erdogan és Putyin: a török államfő a józan ész fontosságát hangsúlyozta

Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen – közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a két vezető a legutóbbi oroszországi fejleményeket vitatta meg a beszélgetés során.

Erdogan a józan ész jelentőségét hangsúlyozta, majd aláhúzta: Törökország kész megtenni „a ráeső részt” annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek.

Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, hogy a török elnök „teljes támogatásáról” biztosította az orosz vezetést.

(MTI)

Szombat reggelig azt hitte a Kreml, hogy Prigozsin blöfföl

Péntek este még úgy gondolták, Prigozsin csak megpróbál kicsikarni magának valamit a fenyegetéssel – írja a Meduza orosz lap nyomán a 444.hu.

A helyzetet akkor kezdték komolyan venni, amikor a Wagner elfoglalta Rosztovot szombat reggel, de még ekkor is bíztak a helyzet békés rendezésének lehetőségében. A Kreml belpolitikai ügyekért felelős vezetője és Putyin helyettes kabinetfőnöke, Andrej Jarin mindenkit arra intett, hogy óvatosan kommentálják az eseményeket, semmiképp se személyeskedjenek. 

Ez nagyjából másfél órát tartott, utána arra utasították a regionálos vezetőket, hogy árulóként hivatkozzanak Prigozsinra. Putyin beszéde csak után jött, ő ki se ejtette a Wagner-vezért nevét. A Meduza azt feltételezi, hogy Prigozsin beszélhetett a Kremllel, és a moszkvai vezetés számára rosszul alakult.

Forrásaira hivatkoza, a Meduza úgy tudja, Prigozsin már hetekkel ezelőtt elkezdett mozgolódni, Sojgu védelmi miniszter alá tervezték berendelni a zsoldoscsapatokat, míg Prigozsin saját ötleteit szerette volna véghez vinni, és szerette volna megkapni a határmenti régiók irányítását is, azonban ez nem sikerült. 

Ugyanezek a források szerint azt hitte a Kreml, hogy Prigozsin csak egy opportunista, és kizártnak tartották, hogy fegyveres felkelést indítson. „Csak egy őrült tenne ilyet” – gondolták erről. Ezzel együtt is meg voltak győződve, hogy az orosz biztonsági erők képesek lesznek megállítani a zsoldoscsoportot, bár elképzelhetőnek tartják, hogy a Wagner egyrésze eljut Moszkvába. 

Moszkva készül a Wagner-csoport érkezésére

Moszkva mellett elkezdték a katonai-védelmi pozíciók kieépítését.

Eközben a Moszkvával határos Kaluga régió kormányzója közölte, hogy a régió útjain korlátozzák a közlekedést a több közeli régióval, Tulai, Brjanszki, Orjoli és Szmolenszki területtel határos területeken – írja a BBC.

Illetve kiüríteni a középületeket. A Puskin Múzeumból, a Tretyakov Galériából, a HPP-2 Múzeumból, a Mega Belaja Dacha bevásárlóközpontból és a Kvartal bevásárlóközpontból is evakuáltak embereket. 

És egy beazonosítatlan konvojt is láttak Moszkva utcáin. 

Lipeckbe ért a Wagner-csoport

Az oroszországi Lipeck tartomány kormányzója szerint Prigozsin csapata belépett a régióba.

Az Oroszország délnyugati részén fekvő terület hatóságai szombaton korábban arra szólították fel a lakosokat, hogy maradjanak otthon, miután a Wagner-zsoldoscsoport megesküdött, hogy fegyvert ragad az ország katonai vezetésének megdöntésére.

A Wagner-erők egy éjszakai lázadás után ellenőrzésük alá vonták Rosztovot. Úgy tűnik, mintegy 800 kilométert tettek meg észak felé, miközben Moszkva felé tartanak. A Mediazone értesülései szerint már Jelec városát is elhagyták. 

The Guardian: Putyin repülőgépe elhagyta Moszkvát

Különböző jelentésekre hivatkozva a The Guardian azt írja, Vlagyimir Putyin elnöki repülőgépe helyi idő szerint 14.16-kor szállt fel a moszkvai Vnukovo repülőtérről, majd északnyugat felé vette az irányt.

A repülőgép elérte a Tver térségét, amely kicsit kevesebb mint 180 kilométerre van Moszkvától és itt lakik Putyin, majd a jármű eltűnt a FlightRadar nyomkövető weboldal rendszeréből.

Azt, hogy Putyin a gépen volt-e, nem sikerült megerősíteni. Szóvivője, Dmitrij Peszkov a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az elnök „a Kremlben dolgozik”.

Az ukrán légierő objektumaira mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel hajtott végre csoportos csapást az ukrán légierő rádiófelderítő központjaira és légi eszközeire a Kirovohrad megyében lévő Kanatove, valamint a Dnyipro repülőterén az orosz hadsereg – közölte a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok a támadást sikeresnek minősítette. Azt mondta, hogy pénteken, válaszul a Herszon megye és a Krím közötti csongari közúti híd elleni csapásra, a Hmelnyickij megyei Sztarokosztjantyiniv településen az orosz haderő megsemmisített egy Storm Shadow manőverező repülőgépeket tároló raktárt.

A Konasenkov által ismertetett beszámoló értelmében az ukrán fegyveres erők a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében, illetve Donyeck körzetében sikertelenül próbálkoztak támadással. Ennek eredményeképpen az első frontszakaszon több mint 170 katonát, valamint egyebek között három harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, 12 páncélozott harcjárművet, egy francia gyártmányú CAESAR önjáró tüzérségi löveget és egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, a másodikon pedig több mint 245 katonát, és egyebek mellett egy páncélozott harcjárművet és két lőszerraktárt veszítettek.

Az érintkezési vonal többi pontján az orosz szóvivő szerint további több mint 170 ukrán katona esett el.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szombaton a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

(MTI)

Ukrán védelmi tanácsadó: polgárháborút látunk Oroszországban

Közvetlenül azelőtt, hogy Oroszország megkezdte 2022-es támadását Ukrajna ellen, a világ azt hitte, hogy Oroszországnak „a világ második legerősebb hadserege van” – nyilatkozta Jurij Sak, Ukrajna védelmi miniszterének tanácsadója a BBC-nek. 

Sak úgy véli, hogy a jelenlegi oroszországi események valami rendkívül jelentős dolog kezdetét jelentik. Szerinte a Kreml „olyan hosszú ideje hazudikaz orosz hadsereg veszteségeiről”, hogy a helyzet előbb-utóbb „összeomlik és polgárháborúhoz vezet”.

„Amit most Oroszországban látunk, az egy polgárháború” – teszi hozzá Sak.

Putyin már egyeztetett is a szövetségeseivel

Ahogyan arról a Moscow Times beszámolt Vlagyimir Putyin szombaton telefonon beszélt fehéroroszországi szövetségesével, Alekszandr Lukasenko elnökkel. Ez volt az orosz elnök első nemzetközi kommunikációja a Wagner-csoport lázadásának kezdete óta. Lukasenko maradt Putyin legközelebbi szövetségese, aki megengedte az orosz csapatoknak, hogy belorusz területeket használjanak az ukrajnai offenzíva indítóállomásaként.

A Kreml később közölte, Putyin beszélt Kasszim-Dzsomart Tokajev kazah és Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel is. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin nekik is tájékoztatást adott az oroszországi helyzetről.

A kazah média szerint Tokajev azt mondta Putyinnak, hogy az oroszországi események „belügynek” számítanak, Putyin pedig megköszönte a „megértő” hozzáállást.

Zelenszkij: Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált

Oroszország gyengesége nyilvánvalóvá vált – reagált szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy nyílt fegyveres konfliktus alakult ki a Wagner katonai magánvállalat és az orosz hadvezetés között.

A Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett üzenetében az ukrán elnök azt írta: ez „totális gyengeség”.

„Minél tovább tartja Oroszország katonáit és zsoldosait a mi földünkön, annál nagyobb káoszt és fájdalmat, és annál több problémát okoz magának később” – írta az ukrán elnök.

Az oroszországi eseményekhez fűzött első reagálásában Volodimir Zelenszkij Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva megjegyezte, hogy „önmagát pusztítja el, aki a gonosz útját választja”. Putyin szerinte „emberei százezreit küldi a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkva térségében, hogy megvédje magát azoktól, akiket saját maga fegyverzett fel”.

„Oroszország gyengesége nyilvánvaló. Totális gyengeség“ – vélte az ukrán elnök a közösségi portálokon közzétett üzenetében. „Ugyanúgy nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédelmezni Európát az orosz gonosztól és káosztól” – tette hozzá.

„Oroszország a propagandát használta gyengesége és kormánya ostobasága leplezésére. Most már akkora a káosz, hogy senki sem tud hazudni a kérdésben” – tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

A Vlagyimir Putyin beszédében az 1917. évi bolsevik forradalomra tett megjegyzésre utalva az ukrán elnök leszögezte: az Oroszországi Föderáció jelenlegi irányvonala kizárólag hasonló kilátásokhoz vezethet, mint a bolsevik forradalom.

„Megőrizzük az erőnket, az egységünket” – zárta üzenetét Volodimir Zelenszkij.

Felrobbant és lángokban áll egy olajtározó Voronyezsben

A közösségi médiában videó terjed a lángoló létesítményről, amely mellett katonai helikopter halad el másodpercekkel azelőtt, hogy a detonáció bekövetkezett volna. A voronyezsi régió kormányzója a Telegramon azt írta, hogy 100 tűzoltó oltja jelenleg a lángokat.

A Kard Facebook oldal: felrobbantásra készítenek elő Moszkva környéki hidakat, ha még nem robbantották fel

Orosz bloggerek szerint Moszkvától délre kb. száz kilométerre robbantásra készítik elő a hidakat. A Wagner csoport „feltételezett útvonalára merőlegesen húzódó Oka folyó hídjait, első körben az autópályahidakat: az M2 szerpuhovi, az M4 szokolova-pusztyini, és az E30 kolomnai hídjait” – írja a Kard Facebook oldal. Meg nem erősített információk szerint pedig már fel is robbantották. Google Maps adatok alapján az A2 hídját lezárták, az A4 híd mindkét oldalán hosszabb zárás van az autópályán.

A Kard szerint Oroszország nem túl magabiztos azt illetően, hogy fel tudnák tartóztatni a menetoszlopot, ezért a passzív védelem kialakítása mellett döntöttek, amely még elég messze van Prigozsinéktól. Emellett Twitteren elkezdett terjedni, hogy Lukasenka után Medvegyev és családja is eltűnt Moszvából.

Ezzel szemben a a Wagner-csopoprt semmilyen óvintézkedést nem tesz arra, hogy pozícióját elrejtse. A Kard szerint ez a hülyék magabiztossága is lehet, de az is elképzelhető, hogy annyira gyorsan haladnak, míg a másik oldal annyira lassan reagál, hogy mindegy is. 

„A stratégiai kép az, hogy a Putyin rendelkezésre álló nagy fegyveres tömeg túlnyomó része bőven akciórádiuszon túl és katonailag lekötve áll az ukrán fronton, és most a maradékból kell rögtönözni. Ebben pedig eljutottak arra a pontra, hogy az orosz magterület belsejében, Moszkvától egy óra autóútra készítik elő robbantásra az autópályahidakat” – vonja le a következtétést a Kard Facebook oldal.

Ukrán külügy: mindazok, akik azt mondták, Oroszország túl erős ahhoz, hogy veszítsen, nézzék meg, mi történik

Így reagált az oroszországi eseményekre Kuleba ukrán külügyminiszter: a tárcavezető felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne féljen tovább az eszkalációtól, hanem adja oda Ukrajnának azokat a fegyvereket, amelyekre szüksége van. 

S. zerinte el kell felejteni az Oroszországgal ápolt barátságot, valamint az üzleteket

Rácz András szerint nem valószínű, hogy a Wagner-csoport felkelése elérné Moszkvát

Megszólalt Rácz András Oroszország-szakértő Facebookon arról, hogy mitől függ Jevgenyij Prigozsin akciójának sikeressége. Szerinte alapvetően két szempontja van a Prigozsin-féle felkelés sikerességének: egyrészt, hogy hogyan reagál a lépésre az orosz elit, másrészt, mennyire lojális az orosz Nemzeti Gárda, a hadsereg, a titkosszolgálatok és a rendőrség. Szerinte egyelőre nem látszik, hogy Prigozsin mögé állna ez a kettő, és az, „hogy néhány meglepett katona vagy ellenőrzőponton dolgozó rendőr nem tanúsított ellenállást, amikor megjelentek a Wagner páncélosai, nem mérvadó”.

Hozzáteszi, hogy az orosz állami média folyamatosan a „mjatezs” kifejezéssel illeti a felkelést, amelynek negatív kicsengése van azt jelzi, hogy a központi információs apparátus nem támogatja őket. 

Azonban Rácz azt is írja, hogy a bejegyzés írása idejében Voronyezs felé haladnak a Wagner erői, és szerinte kérdéses, hogy egyáltalán elérik-e. Azóta azonban Bendarjevskiy Anton szerint tömegesen megadták eddig magukat a katonák a Wagnernek Voronyezsben. 

„Összességében azt gondolom, hogy bár a végeredményt biztosan most még senki sem tudja, de ha lennének Prigozsin-részvényeim, igen gyorsan eladnám őket” – zárja az Oroszország-szakértő. 

Prigozsin: mi vagyunk a valódi hazafiak

„Az elnök súlyosan tévedett az anyaország elárulásával kapcsolatban” – így reagált a Telegramon Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője Vlagyimir Putyin délelőtti televíziós beszédére.

Az orosz elnök hazaárulással vádolta Prigozsint. A Wagner csoport vezére szerint viszont ők az igazi hazafiak: „Hazafiak vagyunk, a szülőföldünkért harcoltunk és harcolunk. És senki sem fogja feladni magát közülünk az elnök, az FSZB vagy bárki más kérésére. Mert nem akarjuk, hogy az ország korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen tovább.”

Prigozsin ismét felsorolta azokat az okokat, amelyek arra késztették a Wagner csoportot, hogy fellázadjon az orosz vezetés ellen:

„Amikor közölték velünk, hogy háborúban állunk Ukrajnával, elmentünk és harcoltunk. De kiderült, hogy a lőszereket, a fegyvereket, az összes pénzt, amit a háborúra szántak, valójában ellopják, a bürokraták pedig hagyják ezt, és csak saját magukat mentik. Mi vagyunk a valódi hazafiak, és akik most szembeszállnak velünk, valójában a söpredék mellé állnak.”

Leszedik a Wagner-csoport plakátjait Oroszországban

Oroszországban eltávolítják azokat az óriásplakátokat, amelyek az orosz fiatalokat próbálják megszólítani, és arra buzdítani, hogy csatlakozzanak a Wagner csoporthoz. 

 

Terrorellenes intézkedéseket vezettek be a moszkvai és voronyezsi régiókban is, a Wagner 500 kilométerre van Moszkvától

A CNN úgy tudja, hogy terrorellenes műveleti rendszert vezetnek be Moszkva után a moszkvai régióban és a voronyezsi régióban is. Az orosz állami média szerint ez az első alkalom, hogy ezekben a régiókban bejelentették a terrorelhárítási rendszert.

Az intézkedéseket akkor jelentették be, amikor a Wagner katonai magáncsoport vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint azzal vádolták, hogy fegyveres felkelést szervez az orosz állam ellen.

A terrorellenes rendszer többek között a következőket foglalja magában:

  • okmányellenőrzés
  • a közrend fokozott védelme
  • telefonbeszélgetések megfigyelése (lehallgatása)
  • a kommunikáció korlátozása (elvehetik például az internetet)
  • a járművek és a gyalogosok mozgásának korlátozása az utcákon.

Rakétatámadás érte Kijevet, hárman meghaltak

Az orosz erők több mint húsz rakétát lőttek ki Kijevre szombat hajnalban, aminek következtében hárman meghaltak és legalább tizenegyen megsebesültek. Az ukrán fővárost júniusban már nyolcadszor érte orosz rakétatámadás.


Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője azt mondta, hogy a légvédelem több mint húsz rakétát lőtt le a főváros környékén, de egy lehulló törmelék Kijevben eltalált egy sokemeletes épületet, ahol három emeleten tűz ütött ki.


A délkelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyét is orosz támadás érte hajnalban, aminek a következtében nyolcan megsebesültek, a térség fővárosában, Dnyipróban az orosz rakéták több lakóépületet eltaláltak.


Az orosz hadsereg három rakétát indított Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa felé, egyikük egy gázvezetéket talált el, tűz ütött ki, de áldozata nincs az esetnek.


Az ukrán légierő beszámolója szerint az orosz erők összesen 51 rakétát és két drónt lőttek ki Ukrajnára, amiből 41 rakétát és mind a két drónt megsemmisítettek.

(MTI)

Hogyan fajult idáig a helyzet?


Prigozsin többször is Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert hibáztatta az ország fegyveres erőinek kudarcaiért és az ukrajnai harctéren elszenvedett magas veszteségekért.

„A háborúra azért volt szükség... hogy Sojgu marsall lehessen, hogy megkapja a második Hőscsillagot... a háború nem Ukrajna demilitarizálására vagy nácizálásmentesítésére szolgált. Egy plusz csillagért volt rá szükség” – mondta Prigozsin a BBC információi szerint.

A háborúért az oligarchákat is felelőssé tette, elítélve „azt a klánt, amely a gyakorlatban ma Oroszországot uralja”.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, Prigozsin állítása szerint a hét elején egy ukrajnai Wagner-bázist támadott az orosz hadsereg. Sojgu minisztériuma ezt tagadja.

Kreml-megfigyelők arra is rámutatnak, hogy Prigozsin és Sojgu között régóta húzódó személyes gyűlölet van. Sojgu tábornokai hatalomittas kívülállóként tekintenek a Wagner-főnökre. Ám mostanáig Prigozsin nem szállt szembe közvetlenül Putyin uralmával.

Páncélosok Moszkva utcáin is

Moszkva utcáin orosz páncélosokat lehetett látni, a biztonsági intézkedéseket fokozták, szigorítják a közúti ellenőrzéseket, bár a városban továbbra is nyugodt a helyzet. „Prigozsin felszólította az orosz Nemzeti Gárdát, hogy csatlakozzon hozzá az orosz hadsereg elleni harcban” – írja a helyszíni tudósító a Moszkva központjában készült felvételekhez.

A Wagner-zsoldosok készek meghalni

„Mind a 25 000-en készek vagyunk meghalni" – jelentette ki Jevgenyij Prigozsin.


Jevgenyij Prigozsin szombat reggel a Telegramra feltett üzenetében azt mondta, hogy a Wagner zsoldosokból álló csoportjának minden tagja „kész meghalni" az orosz hadsereg elleni akciójában.

„Mindannyian készen állunk a halálra. Mind a 25 ezren, majd még 25 ezren” – mondta egy hangüzenetben, hozzátéve, hogy az akciót „az orosz népért” hajtják végre – idézi a BBC.

Bendarjevskiy Anton: Voronyezs is elesett

Az Oroszország szakértő szerint „Voronyezs is »elesett«, ahogy ma reggelre Rosztov-na-Donu is. Az FSZB-nek úgy tűnik nincs terve, erre nem számítottak. Ellenállás nincs, tömegesen megadták eddig magukat a katonák a Wagnernek. A hadsereg a fronton. Putyin úgy mondott beszédet közben, hogy egyszer sem említette meg Prigozsin nevét. Ebből most lehet bármi, Prigozsinnak sokkal jobban állnak az esélyei, mint éjszaka. Valószínűleg egyáltalán nem spontán akciót látunk, ezt hosszú hetek (vagy hónapok?) előkészületei előzték meg.”

A Wagner csoport elindult Moszkva felé

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma Twitteren közölte, hogy egyes Wagner-egységek „Voronyezs megyén keresztül észak felé haladnak, és szinte biztosan Moszkvába akarnak jutni.” 

A brit minisztérium közleménye szerint a Wagner „szinte bizonyosan” elfoglalta a Don menti Rosztov kulcsfontosságú helyszíneit. A brit védelmi tárca értékelése szerint Prigozsin és Moszkva viszálya mostanra „egyértelmű katonai összetűzéssé” fajult, és azt írják, hogy a Wager csoport erői legalább két helyen átkeltek a megszállt Ukrajnából Oroszországba.

A jelentés szerint egyes orosz csapatok „valószínűleg passzívak maradtak, és engedelmeskedtek a Wagnernek. Az elkövetkező órákban az orosz biztonsági erők és különösen az orosz nemzeti gárda hűsége kulcsfontosságú lesz a válság alakulásában.”

Razzia a Wagner szentpétervári irodájában

Razziát tartottak a Wagner csoport szentpétervári irodájában – írja a BBC a a Fontanka helyi hírügynökségre hivatkozva. A helyi Wagner-iroda közlése szerint „rendfenntartók hatoltak be a PMC Wagner Központba a szentpétervári Zolnaja utcában.” Rohamrendőrök, nemzetőrök, valamint civilruhás hatósági emberek lepték el az épületet. A Fontanka információi szerint „maszkos, automata fegyverekkel felszerelt embereket” telepítettek a szentpétervári Blagovescsenszkij híd közelébe, ahol egy olyan szálloda és egy étterem is található, amelyek Jevgenyij Prigozsinhoz, a Wagner csoport főnökéhez köthetők.

Putyin kemény fellépést ígér

Vlagyimir Putyin televíziós beszédet intéz az orosz néphez. Egységre szólított fel a belső árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás részvevőivel szemben szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök.  Bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek „semlegesítésére”. Elismerte, hogy Don menti Rosztov városban, ahová a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei bevonultak, nehéz helyzet alakult ki és határozott fellépést helyezett kilátásba.

„Amivel most szembenézünk, az árulás. Személyes érdekek vezettek hazánk elárulásához és fegyveres erőink harcához”

– fogalmazott az orosz elnök. Az elnök kijelentette továbbá, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelme érdekében. Akik a hazaárulásban részt vettek, azokat keményen meg fogják büntetni.

„A fegyveres erők megkapták a szükséges parancsokat. Azokat, akiket bevontak a fegyveres lázadásba, felszólítom, hogy hagyják abba bűnözői tevékenységüket” – mondta Putyin.

„Határozott lépéseket” helyezett kilátásba a helyzet stabilizálása érdekében a Don menti Rosztovban. Úgy fogalmazott:

„bármilyen belső zűrzavar halálos fenyegetést jelent államiságunkra, nemzetünkre. Csapást jelent Oroszország népére, a hazánk védelmében tett cselekedeteinkre. Egy ilyen fenyegetés súlyos válaszlépést követel tőlünk.”

 

Russian military HQ surrounded by Wagner group in Rostov

 

A Wagner csoport átvette az irányítást Rosztovban

A Távirati Iroda a Kommerszant című lapra hivatkozva megerősíti, hogy Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner katonai magánvállalat vezetőjével Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes, az orosz védelmi miniszterhelyettes és Vlagyimir Alekszejev, a vezérkar főcsoportfőnökségének első helyettes vezetője Don menti Rosztov városban.

A felvételen Prigozsin azt hangoztatta, hogy mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert. Válaszul Jevkurov azt mondta, hogy „három napig ünnep lesz” Kijevben.


Később Prigozsin közzétett egy másik videót is, amelyben azt állította, a Wagner fegyveresei ellenőrzésük alatt tartják Don menti Rosztov katonai létesítményeit, köztük a repülőteret is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberei blokkolják ugyan a létesítményeket, de nem zavarják a munkájukat. Azt is elmondta, hogy bár az ő csapata ellenőrzi a parancsnokságot, de ez nem befolyásolta annak működését: „Egyetlen tisztet sem vontak el a munkájától”.

Vehicles block the street after Wagner chief's statement in Rost

 
Szombatra virradó éjjel Prigozsin azzal vádolta meg a védelmi minisztériumot, hogy a Wagner táborai elleni támadást rendelt el, és állította hogy harcosai bevonultak az oroszországi városba. A Kommerszant tudósítója a hovatartozásukat jelölő jelzéseket nem viselő katonákat és páncélozott járműveket látott az utcán, akik nem mutattak agresszív magatartást, valamint katonai rendészeket is látni. A közösségi oldalakon számos fotó jelent meg, amelyen állítólag a Wagner fegyveresei láthatók.


Az orosz védelmi minisztérium „információs provokációnak” nevezi Prigozsin vádjait és közölte, hogy a történtek nyomán az ukrán hadsereg támadásra készül Bahmutnál. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított Prigozsin ellen katonai lázadás kísérlete címén, és felszólította a csoportjának tagjait, hogy vegyék őrizetbe az alapítót.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER

 

Értesítették Vlagyimir Putyin elnököt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azóta közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnököt értesítették „a Prigozsint körüli helyzetről”. „Megtesszük a szükséges lépéseket” – fűzte hozzá szűkszavúan a szóvivő. Mindeközben az orosz Terrorellenes Bizottság (NAC) megerősítte, hogy az FSZB bűnügyi eljárást indított Prigozsin ellen.

Vlagyimir Putyin elnöki beszédet intéz majd a néphez. A Moszkvát Rosztovval összekötő autópályát lezárták.

Harckocsik Rosztovban: vészhelyzetet hirdettek

Videófelvételen látható, amint a harckocsik Rosztovban vannak:

Egy Baza nevű orosz azt állítja a Telegrammon, hogy a rosztovi terület rendőrkapitányságaiban elrendelték az „Erőd” kódnevű vészhelyzeti terv végrehajtását: az összes rendőrt készültségbe helyezték, és mindenhol állománygyűlést hívtak össze. A terv célja a kulcsfontosságú objektumok védelmének biztosítása, és fel kell készülni egy esetleges külső támadásra. A város felett helikopterek köröznek.

a Rosztovi terület rendőrkapitányságaiban elrendelték az „Erőd” kódnevű vészhelyzeti terv végrehajtását, amelynek értelmében az összes rendőrt készültségbe helyezték, és mindenhol állománygyűlést hívtak össze. A terv értelmében biztosítani kell a kulcsfontosságú objektumok védelmét, és fel kell készülni egy esetleges külső támadásra.

Harcjárművek jelentek meg Rosztov na Donu városrészben. 

 

Egy Twitteren közzétett videó szerint Jevgenyij Prigozsin találkozik Yunus-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszter-helyettessel. A videót a BBC tette közzé, de a hitelességét nem tudta megerősíteni. A videó állítólag a Don-i Rosztovban készült, Oroszország déli katonai főhadiszállásán. A videó tanúsága szerint Prigozsin leült tárgyalni Jevkurovval és Vlagyimir Sztepanovics Alekszejevvel, az orosz katonai hírszerző szolgálat helyettes főnökével. Prigozsin ekkor találkozót követelt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel.

Terrorellenes intézkedéseket vezettek be Moszkvában

BBC információi szerint Moszkva polgármestere bejelentette, hogy terrorellenes intézkedéseket hoznak a főváros biztonságának megerősítésére. Szergej Szobjanyin a Telegramon ezt írta:

A beérkező információkkal összefüggésben Moszkvában terrorellenes intézkedéseket hoznak a biztonsági intézkedések megerősítése érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a különleges katonai műveleti területen működő orosz közös erők orosz parancsnok-helyettese, Szergej Szurovikin felszólította a Wagner csoport vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint, hogy teljesítse Vlagyimir Putyin elnök parancsát, és minden kérdést békés úton oldjon meg.

Elfogatóparancsot adtak ki Prigozsinra

A helyzet súlyossága és a konfrontáció eszkalációjának veszélye miatt az FSZB büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin fegyveres lázadásra való felhívása miatt” – tették hozzá.

Reuters úgy tudja, hogy

Prigozsin célzott rá, hogy szombaton egy fegyveres konvojt küld 1200 kilométeres rohamra Moszkva felé, hogy megdöntsék a katonai vezetést.

Az Al Jazeera információi szerint Prigozsin, a Wagner csoport vezetője pénteken hangfelvételen jelentette be, hogy megállítja Moszkva legfőbb katonai vezetését. Felszólította az oroszokat, hogy ne álljanak ellen a csapatainak.

„A Wagner-csoport parancsnoki tanácsa döntést hozott – meg kell állítani a gonoszt, amelyet az ország katonai vezetése hordoz”

– ezt mondta Jevgenyij Prigozsin a szóvivői által közzétett hangüzenetben. „Meg kell állítani azt a gonoszságot, amelyet az ország katonai vezetése hordoz. Elhanyagolják a katonák életét. Elfelejtették az »igazságosság« szót, és mi vissza fogjuk adni. Ezért azok, akik ma tönkretették a mi embereinket, és tönkretették az orosz katonák tíz, sok tízezer életét, meg lesznek büntetve” – fejtette ki Prigozsin. Okként azt jelöli meg, hogy az orosz hadsereg rakétacsapatást mért a Wagner erőire Ukrajnában.

„Arra kérem önöket, hogy ne álljanak ellen senkinek. Bárki, aki megpróbál ellenállást tanúsítani, azt fenyegetésnek fogjuk tekinteni, és azonnal megsemmisítjük, beleértve minden útzárat, amely az utunkba áll, minden repülőgépet, amelyet a fejünk felett fogunk látni”

– jelentette ki a Wagner-vezér.

 „Kérek mindenkit, hogy maradjanak nyugodtak, ne engedjenek a provokációknak, maradjanak otthon... Ajánlatos, hogy ne menjenek ki az utcára az útvonalunk mentén. Miután befejeztük, amit elkezdtünk, visszatérünk a frontra, hogy megvédjük hazánkat. Az elnöki adminisztráció, a kormány, a belügyminisztérium, az orosz gárda és más struktúrák a megszokott módon folytatják munkájukat. El fogunk bánni azokkal, akik tönkreteszik az orosz katonákat, és visszatérünk a frontra. A csapatokban helyreáll az igazságosság. És utána – igazságosság egész Oroszország számára”

– mondta Prigozsin, hozzátéve, hogy: „Ez nem egy katonai puccs. Ez egy Igazságmenet. A cselekedeteink semmilyen módon nem akadályozzák a hadsereget.”

Az orosz FSZB PR-központja a TASSZ tudosítása szerint reagált Prigozsin kijelentéseire: „Jevgenyij Prigozsinnak a kijelentései és tettei valójában egy fegyveres polgári konfliktus elindítására szólítanak fel.”

„Prigozsin kijelentései és tettei valójában a fasiszta ukrán erők ellen harcoló orosz katonákat támadják” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. Hozzátették: minden olyan információ, amelyet Prigozsin nevében a közösségi oldalakon terjesztettek azokról a rakéta- és bombatámadásokról, amelyeket az orosz védelmi minisztérium állítólag a Wagner csoport egységei ellen intézett, valótlanok és provokációnak tekinthetők. Felszólították továbbá a Wagner harcosait, hogy tagadják meg Prigozsin parancsainak végrehajtását, és segítsék az elfogását.

 

 

(Kiemelt képünkön: A Concord - a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég - sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. június 24-én közzétett felvételen látható, amint Jevgenyij Prigozsin az orosz déli katonai körzet főhadiszállásán, Rosztov-na-Don városában beszél. A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin 2023. június 24-én bejelentette, hogy a dél-oroszországi Rosztov-na-Donban lévő katonai főhadiszálláson belül van, és hogy harcosai ellenőrzik a város katonai objektumait.
Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP)