Kamu minden? Egy brit tábornok szerint Prigozsin Belaruszból támadhat újra

Aggodalomra ad okot Prigozsin távozása a Moszkva szövetségesének számító Belaruszba, ráadásul azt sem tudni, hogy harcosai közül hányan követik őt.

2023. június 25., 16:02

Szerző:

„Valami bűzlik” a Kreml és a Wagner zsoldosszervezet között tegnap Lukasenko belorusz elnök által közvetített megállapodásban – nyilatkozta a Sky Newsnak Richard Dannatt brit tábornok. A katonatiszt szerint Ukrajna vezetőinek fel kell készülniük arra, hogy a Jevgenyij Prigozsin vezette szervezet Belarusz területéről indíthat támadást ellenük – írja az Euronews.

„Az a tény, hogy Belaruszba ment, némi aggodalomra ad okot”, ha ugyanis kellően „hatékony harci erőt tartott meg maga körül, akkor ismét fenyegetést jelent a Kijevhez legközelebbi ukrán szárnyra”, ahol a háború kezdődött – mondta Dannatt, aki korábban a brit hadsereg vezérkari főnöke volt.

Mint mondta, „nagyon is lehetséges”, hogy Moszkva a Wagner-csoportot arra használja, hogy ismét megpróbálja elfoglalni Kijevet. Álláspontja szerint a szombati fiaskónak nincs igazán nyertese, Putyin határozottan meggyengült, az orosz hadsereg pedig „egyértelműen zűrzavarban van”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Ukrán katonák egy BTR-3 pácélozott jármű mellett Kijevtől északnyugatra, 2022. február 24-én. Fotó: Daniel Leal / AFP)