Orosz sajtó: még mindig nem ejtették a Prigozsin elleni vádakat

Az elvileg szombaton megkötött megegyezés értelmében ejteni kellene az orosz vádhatóságnak Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér ellen a zendülés vádját, ez azonban máig sem történt meg. Eközben Prigozsin hollétéről továbbra sem tudni semmit, de nincs nyoma annak, hogy Belaruszba ment volna.

2023. június 26., 15:30

Szerző:

Még mindig nem ejtették a vádat Jevgenyij Prigozsin orosz milliárdos-zsoldosvezér ellen az orosz hatóságok, tudta meg a Kommerszant. A helyi Moscow Times beszámolójából kiderül az, hogy a Kommerszantnak névtelen források megerősítették, hogy a szombati, wagnerista katonafelkelés után annak megszervezésével megvádolt Prigozsin ellen ez a vádemelés változatlanul folyamatban van. Így Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) továbbra is nyomoz a hétvégi zendülés ügyében. A hivatalos orosz források az értesülést nem kommentálták annak megjelenéséig.

Mindez egyelőre nem hitelesíti azt az Aljakszandar Lukasenka belarusz diktátor és Prigozsin által megszellőztetett verziót, amely szerint a megegyezés értelmében Putyin kormánya szabad elvonulást ad a lázadóknak, garantálja biztonságukat, és annak fejében, hogy Prigozsin Belaruszba teszi át székhelyét, ellene a vádakat is ejtik.

Eközben új információk nem láttak napvilágot arról sem, Prigozsin Rosztovból való, látványos távozása után most hol tartózkodik, és hogy elhagyta-e Oroszországot. De nem mutatkozott nyilvános szereplésen eddig Vlagyimir Putyin elnök sem, aki a szombat délelőtti, zendülésre válaszul adott beszéde óta nyilvánosan nem mutatkozott.